Banken zijn juist heel open over skimming

In een artikel over creditcardfraude in Amerika komen twee externe bronnen aan het woord die ook ingaan op de schade die met skimming, het kopiëren van bankpassen, gemoeid is (NRC Handelsblad, 18 augustus). Deze bronnen geven aan dat banken liever deze schade verzwijgen dan aan te geven welk bedrag er mee gemoeid is. Dat zou de ”cultuur bij de banken” zijn. Niets is minder waar. Had de desbetreffende redacteur zijn journalistieke huiswerk gedaan en ook de gezamenlijke banken om een reactie gevraagd, dan was snel duidelijk geworden dat banken juist open en transparant zijn over de skimmingschade. Toegegeven, dat heeft even geduurd, maar de banken beseffen inmiddels terdege dat goede en volledige informatie voor alle partijen noodzakelijk is om gezamenlijk de schade van skimmingfraude in te dammen. Politiek, overheid, winkeliers en banken moeten de handen ineen slaan om skimmingbendes aan te pakken. De media zijn over de schade via persberichten geïnformeerd; die bedroeg in 2008 namelijk 31 miljoen euro. En samen met de detailhandel werken de banken keihard aan een vervroegde vervanging van de magneetstrip door de veiliger EMV-chip. Dat is de `cultuur bij de banken`, niet anders.