Argentijns hof: marihuana is legaal

Het Argentijnse hooggerechtshof heeft gisteren bepaald dat het bezit van gebruikershoeveelheden marihuana niet juridisch vervolgd moet worden. De staat zou verslaafden medische hulp moeten bieden en opsporingsautoriteiten zouden zich alleen grote drugshandelaren moeten aanpakken, aldus het hof.

Het hof deed de uitspraak in een zaak waarbij verscheidene jongeren waren opgepakt in bezit van enkele joints. De zeven opperrechters stelden dat een wet die bepaalt dat zij hiervoor tot maximaal twee jaar cel kunnen krijgen, onconstitutioneel is. „Elke volwassene is vrij om beslissingen te nemen over zijn levensstijl zonder interventie van de staat. Privégedrag is legaal zolang als het geen duidelijk gevaar behelst. De staat kan geen deugdzaamheid opleggen.”

Het hof legde niet vast welke hoeveelheid wiet of hasj toegestaan is. Wel stelde het dat de uitspraak niet van toepassing is op andere, zwaardere type drugs. De kabinetschef van de linkse Argentijnse president Kirchner kondigde gisteren aan nu een wet naar het Congres te sturen om dit te regelen en een einde te maken aan de „repressieve aanpak die werd uitgevonden door de regering-Nixon” in de VS en die destijds door de Argentijnse militaire dictatuur werd overgenomen.

Argentinië volgt met het besluit van gisteren een regionale trend. Sinds vorige week wordt in Mexico het bezit van verscheidene drugs gedoogd, waarbij voor elke soort een wettelijke maximumgewicht is bepaald. In Brazilië en Ecuador wordt dit momenteel overwogen voor marihuana. (AP)