AEX sluit boven de 300 punten

De AEX, de belangrijkste index op de beurs van Amsterdam, is gisteren voor het eerst sinds oktober vorig jaar boven de psychologisch belangrijke grens van 300 punten gesloten. De stemming onder beleggers was optimistisch na meevallende Amerikaanse woningmarktcijfers. Ook het nieuws dat Ben Bernanke, de president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, wordt voorgedragen voor herbenoeming, werd positief ontvangen. „Voor de handelaren is het doorbreken van de 300-puntengrens niet zo belangrijk”, zegt Corné van Zeijl, van SNS bank. Maar voor particuliere beleggers kunnen ronde getallen een ‘trigger’ zijn om in te stappen, meent econoom Wim van Assenbergh. Gisteravond werd bekend dat het Amerikaanse begrotingstekort dit jaar is opgelopen tot een recordbedrag van 1.600 miljard dollar. Dat is drie keer zo hoog als vorig jaar. (ANP)Bernanke: pagina 12