ABC van filmcitaten in Tarantino's Inglourious Basterds

Regisseur Quentin Tarantino doorspekt zijn films met citaten en verwijzingen. Een ABC van Inglourious Basterds.

Castellari, Enzo. Inglorious Bastards is een soort remake van Enzo G. Castellari’s (bijna) gelijknamige film The Inglorious Bastards/Quel maledetto treno blindato (1978). Die film wordt vanavond om 20.30 op RTL-7 vertoond. Castellari (1938) heeft een cameo en hoopt binnenkort Caribbean Bastards te filmen.

Citizen Kane (Orson Welles, 1941). Als SS'er Hans Landa op een afgelegen Franse boerderij ondergedoken joden zoekt, laat hij zijn soldaten buiten. Terwijl hij binnen aan tafel gaat zitten, zien we die soldaten door het raam. Deze zorgvuldige compositie met zowel voor- als achtergrond scherp in beeld komt uit Citizen Kane. Als binnen de voogdij wordt besproken van Charles Foster Kane zien we het jongetje door het raam: nog onbewust van zijn lot speelt hij buiten in de sneeuw.

Clouzot, Henri-Georges. De bioscoop van Shosanna (Mélanie Laurent) heeft Le Corbeau (1943) op de gevel staan, de beroemde film van Henri-Georges Clouzot die werd geproduceerd door Continental Films, door de Duitsers in Parijs gerund. Clouzot gold als een collaborateur: na de oorlog mocht hij twee jaar geen films maken.

Dirty Dozen, The (Robert Aldrich, 1967). De speech die Aldo Raine (Brad Pitt) geeft aan de net geronselde Inglourious Basterds lijkt erg op die van Lee Marvin in The Dirty Dozen, evenals het gegeven van een groep criminelen en gekken die het tegen de Duitsers opneemt.

Diverse acteurs en regisseurs. Tarantino tooit zijn personages graag met bizarre namen. In Inglourious Basterds zijn veel namen gebaseerd op bestaande acteurs en regisseurs. Aldo Raine is vernoemd naar Aldo Ray, een acteur die in veel oorlogsfilms speelde. ‘Basterds’ Wilhelm Wicki en Omar Ulmer verwijzen naar de Duitse acteur/regisseur Bernhard Wicki en Edgar G. Ulmer. Een bijna onherkenbare Mike Myers speelt generaal Ed Fenech, wat verwijst naar cultactrice Edwige Fenech.

Morricone, Ennio. Tarantino probeerde de Italiaanse componist Ennio Morricone te strikken voor Inglourious Basterds. Door Morricone’s overvolle agenda lukte dit niet, maar Tarantino mocht zijn ‘back catalogue’ plunderen. Daarom veel Morricone op de geluidsband: Inglourious Basterds is een hommage aan spaghettiwesterns.

Pabst, Georg Wilhelm. Coregisseur van de bergfilm Die Weisse Hölle vom Piz Palü, die uitgebreid aan bod komt. De Britse Luitenant Archie Hicox (Michael Fassbender) schreef zogenaamd als filmcriticus een boek over G.W. Pabst, een bekende regisseur uit de periode van de zwijgende film. Tarantino refereert ook aan diens naoorlogse film Es Geschah am 20. Juli, over een complot om Hitler te vermoorden.

Taylor, Rod. Tarantino gebruikt graag verwelkte Hollywoodsterren, denk aan de terugkeer van Pam Grier in Jackie Brown of van David Carradine in de Kill Bill-films. Hier draaft Rod Taylor (1930) op als Churchill. Hij speelde de hoofdrol in The Mercenaries (ook: Drak of the Sun, 1968), waarvan Tarantino Jacques Lossiers muzikale thema gebruikt.

Een uitgebreide versie van dit Tarantino-ABC op www.nrc.nl/film