6 miljoen voor bestrijding drugsoverlast

Het kabinet stelt de komende twee jaar maximaal zes miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van softdrugsoverlast.

Het geld is bedoeld voor bestrijding van criminaliteit en andere ongewenste bijverschijnselen. Ook kan het worden ingezet bij het streven naar kleinere coffeeshops. Binnenlandse Zaken verdeelt de nieuwe budgetten. Het geld is niet bestemd voor extra politie-inzet.

Twee maanden geleden concludeerde een commissie onder leiding van Wim van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, dat het Nederlandse softdrugsbeleid niet langer houdbaar is. Het kabinet maakt naar verwachting volgende maand duidelijk wat de nieuwe koers wordt.

Van de 6 miljoen gaat in elk geval 150.000 euro naar de gemeente Maastricht. Onder het motto ‘Limburg trekt z’n grens’ presenteerden de Limburgse coffeeshopgemeenten afgelopen mei een plan om per 1 januari volgend jaar te experimenteren met een pasjessysteem bij de verkoop van softdrugs. Coffeeshops moesten besloten clubs worden waar alleen leden met een speciaal document nog terechtkunnen. Zo zou de aantrekkingskracht van coffeeshops op drugstoeristen uit Duitsland, België en Noord-Frankrijk fors afnemen, en de overlast beheersbaarder worden.

Bij de meeste gemeenten slonk daarna de geestdrift, omdat het kabinet niet over de brug wilde komen met extra politie. Ze achtten het risico te groot dat de illegale handel buiten de clubs zou toenemen. „Geen geld, geen Zwitsers, geen plan”, zei de Venlose burgemeester Hubert Bruls. Alleen Maastricht en Sittard-Geleen bleven enthousiast.

De Limburgse coffeeshopgemeenten kwamen vlak voor de zomer nader onderzoek naar de effecten van het pasjessysteem overeen. De uitslag wordt dit najaar bekend. De Maastrichtse burgemeester Leers wil nog altijd begin 2010 starten met de proef. De Limburgse burgemeesters zouden ook graag ‘de achterdeur’ regelen door coffeeshops eigen wiet te laten kweken. In Den Haag is daarvoor geen draagvlak. Leers was niet bereikbaar voor commentaar.