Zes keer wonen met studenten

Beheerder Bart Imminga (26), tijdelijk werkzaam voor DUWO in het studentencomplex Rijnfront. Dit betreft een voormalig asielzoekerscentrum, tijdelijk omgevormd tot het huisvesten van voornamelijk buitenlandse studenten. DUWO verzorgt studentenhuisvesting in de regio Haaglanden. Foto; Peter de Krom Krom, Peter de

Voor studenten is het een van de belangrijkste keuzes: ga je de wijde wereld in om tussen de bierkratten en de vuile afwas te leven, of blijf je, wel zo goedkoop, nog lekker bij paps en mams wonen? En als je dan op zoek gaat naar een kamer, hoe zorg je dan dat je ondanks de kamernood toch onderdak vindt?

Problemen met huisvesting zijn dagelijkse kost voor veel studenten. De een betaalt te veel, de ander heeft een enge huisbaas, en weer een ander kan niet slapen door de dreunende muziek van een huisgenoot. Toch woont de meerderheid van de studenten niet meer thuis. In februari 2008 woonde 73,8 procent van de universitaire studenten die stufi ontvingen op kamers. Slechts 26,2 procent woonde nog thuis. Bij de hbo-studenten lag de verdeling wel anders. Daarvan woonde 47,8 procent op zichzelf, tegenover 52,2 procent thuiswonenden.

Een groot deel van de uitwonende studenten vindt via een studentenwoningbouwcorporatie een kamer. SSH in Utrecht verhuurt bijvoorbeeld ruim 10.000 kamers en woningen. De studenten met de langste inschrijftijd mogen voor een vrijstaande kamer gaan hospiteren: op visite dus, om de anderen in het huis te leren kennen.

Er zijn ook veel studenten die bij een particuliere verhuurder een kamer vinden. Als de verhuurder zelf niet in het huis woont, is het een huisbaas. Maar woont hij of zij wel onder hetzelfde dak als de student, dan praten we over een hospes of hospita.

De hospita sterft langzaam uit. Zo liet onderzoek van de gemeente Utrecht zien dat in 1996 14 procent van de uitwonende studenten bij een hospita woonde. In 2007 was dit nog maar 2 procent.

Delft is een uitzondering op de regel. In deze oude studentenstad, waar traditioneel veel studenten bij een hospita wonen, is zelfs een zogenaamde Kamerwinkel opgezet: een centrale bemiddelaar tussen circa 100 hospita’s en studenten. „Wij dienen als een soort zeef, zodat de hospita’s geschikte kandidaten krijgen, en de studenten een fijne hospita”, zegt Els Auwers van de Kamerwinkel.

Volgens Auwers kiest de meerderheid van de studenten tegenwoordig wel liever voor een studentenhuis. „Maar er zijn altijd verlegen mensen die niet willen hospiteren”, vertelt ze. „Voor hen is het heel fijn dat ze bewust voor een hospita kunnen kiezen.”

Ook Belgen, die veel in Delft studeren voor de opleiding lucht- en ruimtevaarttechniek, willen vaak een hospita. „Zij zijn toch wat minder vrij opgevoed”, zegt Auwers. „En het is minder werk voor hen als ze een ‘bemeubeld kot’ hebben.”

Op deze pagina’s wordt twee weken lang het studentenleven in beeld gebracht.