Vijf vrouwen laten hun ware gevoel zien

De vragen van de dag worden op televisie in vele nieuws- en actualiteitenrubrieken besproken. Gisteren waren het er twee. Moet de rechter het ouderlijk gezag opschorten over een meisje van dertien dat in haar eentje rond de wereld wil zeilen? En wie (politie, organisatoren, gemeentelijke overheid) valt iets te verwijten na een dodelijke schietpartij op het strand van Hoek van Holland?

Om tot een begin van een antwoord te komen zou eerst veel informatie moeten worden verzameld. Je kunt ook voor een gemakkelijker weg kiezen, namelijk het ondervragen van deskundigen op basis van hun algemene kennis. Ten slotte is er een vaak gebruikte nooduitgang: vraag willekeurige niet-deskundigen, in straatinterviews of aan een borreltafel, naar hun mening, die op niets anders is gebaseerd dan het gevoel in hun onderbuik.

Die laatste strategie wordt dagelijks toegepast in het vooravondprogramma On Air (NCRV). In de trant van Man bijt hond (nog op zomerreces) babbelen daarin bezoekers van de Haagse dierenwinkel De Zwarte Vogel over wat ze net op de voorpagina van De Telegraaf hebben gelezen.

Ik vreesde iets dergelijks voor het gisteren begonnen nieuwe vooravondprogramma De tafel van 5 (Net 5). Een wisselend panel van vijf vrouwen, onder leiding van Daphne Bunskoek of Katja Römer-Schuurman, praat met elkaar en een gast over wat hen die dag beweegt. Maar in de eerste uitzending kwam het meisje loos noch de politiekogel ter sprake. Alleen al omdat de uitzending niet live is, bewaart het panel enige afstand tot de harde actualiteit. Bovendien stelt Bunskoek in een promo: „Het gaat erom dat we ons ware gevoel laten zien”. Dus ging het over eigen nieuws: de zwangerschap van columnist Aaf Brandt Corstius, oud-politica Hedy d’Ancona die boos is over een oproep tot een medisch experiment, de dierenliefde van actrice Georgina Verbaan, een filippica tegen zegeltjes en andere kortingsacties van supermarkten door caféhoudster en rookactivist Marina Bosman.

Zo’n programma over eigen nieuws is al eens eerder geprobeerd. Maar in Thuis (Talpa) waren de deelnemers te onbeduidend, in Vrouw & Paard (VARA) de stokpaardjes te extreem. De formule van De tafel van 5 werkt wel meteen, door de slimme mix van babbelaars, die elkaar goed aanvullen. De invalshoek is steeds praktisch, misschien is dat wel de vrouwelijke toon. Als d’Ancona de loftrompet heeft gestoken van gast Femke Halsema (GroenLinks), zegt Bosman dat ze wel met Rita, Fleur of Geert op een politiek affiche zou willen staan. Onmisbaar zal het programma niet snel worden, maar het lijkt wel de eerste hit te worden voor Paul de Leeuws productiehuis EVA.