Vijf keer de hospita

1VerhaalRoald Dahl: The Landlady (De Hospita) uit The best of Roald Dahl (2000)Kort verhaal over de geheimzinnige eigenares van een bed and breakfast waar een jongen een nachtje wil logeren en ontdekt dat de twee eerdere gasten nooit meer zijn uitgecheckt.

2Beeld Het beeld Kotmadam van kunstenaar Fred Bellefroid staat op de Oude Markt in Leuven (België). Deze hospita zit klaar met een pot koffie op een bankje voor alle studenten in de stad.

3Hoorspel Alleen maar nieuwsgierig (regie Ad Löbler, 61 minuten) is een hoorspel van Ludvík Kundera, in Nederland bij de VARA uitgezonden in 1969. Het draait om hoe Alexandra, getuige van een ruzie tussen haar hospes en hospita, het huis ontvlucht.

4Tv-serie De Kotmadam is al zeventien jaar lang een Vlaamse televisieserie op de commerciële zender VTM. Het verhaal speelt zich af in de studentenstad Leuven waar hospita Jeanne Piens (Katrien Devos) vijf studentenkamers verhuurt en een snoepwinkeltje runt.

5FotoseriePetra Stavast: Ramya. Op petrastavast.com vind je een hommage aan Stavasts hospita Ramya, een grijze, shagrokende bewoonster die langzaam groeit in haar rol als model. De fotoserie, gemaakt in 2001, biedt een intieme inkijk in een bovenwoning met een kroonluchter en een volgeladen wasrek aan de deur.

De rubriek ‘de lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: de studentenfotoserie over de hospita.