Stemming in IJslands parlement over Icesave uitgesteld

Reykjavik. De stemming in het IJslandse parlement over het akkoord met Nederland en Groot-Brittannië over terugbetaling van de Icesave-tegoeden is opnieuw uitgesteld. Het parlement wil eerst onderzoeken of de beperkende voorwaarden die het aan het Icesave-akkoord wil verbinden in overeenstemming zijn met het Brits en Nederlands recht. Volgens een Britse jurist zijn de voorwaarden die 49 van de 63 parlementsleden vorige week goedkeurden, waarschijnlijk niet geldig volgens Brits recht. Hij liet dat weten na bestudering van de voorwaarden op verzoek van In Defence, een IJslandse actiegroep die tegen de Icesave-overeenkomst is. De Kamercommissie voor de begroting, die de voorwaarden opstelde, kwam gisteren opnieuw bijeen. Voorzitter Gudbjartur Hannesson zei dit weekeinde dat moet worden voorkomen dat de voorwaarden worden afgewezen in rechtszaken en dat ”de positie van de IJslandse regering zoveel mogelijk moet worden versterkt”.