R'dam verbiedt gratis dancefeesten

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam geeft de komende twee jaar geen toestemming voor grootschalige, gratis dance-evenementen „die kennelijk het risico inhouden van excessief en massaal geweld”. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

Een gratis toegankelijk feest op het strand van Hoek van Holland ontaardde zaterdag in chaos, waarbij diverse malen werd geschoten. Een 19-jarige jongen is daarbij om het leven gekomen. Volgens ooggetuigen werden agenten in burger, leden van het Rotterdamse zogeheten ‘voetbalteam’, herkend door relschoppers en in het nauw gedreven. Daarop zouden zij waarschuwingsschoten hebben gelost, gevolgd door gerichte schoten. „Ik denk dat alleen de politie heeft geschoten, omdat je constant hetzelfde geluid hoorde: toef-toef-toef”, zegt de Rotterdamse rechtenstudent Saulo van Waardenburg (22) in een reconstructie van de gebeurtenissen.

Het Openbaar Ministerie zegt deze lezing niet te kunnen bevestigen. Het onderzoek van de Rijksrecherche is nog niet afgerond.

Aboutaleb pleit voor een landelijk onderzoek naar geweld tijdens grote muziek- en sportevenementen. Rotterdam wil grip krijgen op „de verspreiding van het voetbalvandalisme” naar grote publieksevenementen, zegt Aboutalebs woordvoerder. De grootste fractie in de gemeenteraad, Aboutalebs eigen PvdA, meent dat de burgemeester „voorbarige conclusies” trekt met het verbieden van gratis dancefeesten.

Vanavond zal de politie in het programma Opsporing Verzocht getuigen oproepen zich te melden.

Ooggetuigen: pagina 3