'Polospelers kennen geen wrok'

Aki van Andel geldt als de beste polospeler van Nederland. „Nu het heilig moeten er af is, kan ik beter genieten”, zegt 26-jarige international.

Aki van Andel: "Als ruiter ben je één met je paard." (Foto Willem Sluyterman van Loo) Brecht (B), 22 augustus 2009. Polospeler Aki VAN ANDEL voor aanvang van een wedstrijd op Polo Club Antwerpen te Brecht. Foto: Willem Sluyterman van Loo Sluyterman van Loo, Willem

De gebeurtenis dateert van twee jaar geleden en staat in het geheugen van Aki van Andel gegrift. „Ik speelde in Spanje een WK-kwalificatiewedstrijd”, zegt Nederlands beste polospeler. „Die dag zat ik niet lekker in mijn vel. Alsof ik ieder moment onderuit kon gaan met mijn paard. En steeds maar die drang om mijn vader te bellen. For no reason, totdat hij er gek van werd. ‘Belt die jongen nou wéér’, hoorde ik hem na de zoveelste keer mompelen.”

Na de wedstrijd wilde Van Andel (26) in zijn auto stappen toen de telefoon ging. ‘Papa is dood’, vertelde zijn zus. Hij kreeg een hartaanval tijdens een oefenwedstrijd in Frankrijk. En hoe moeilijk de maanden die daarop volgden ook waren, dit hield Van Andel zichzelf steeds voor: mijn vader is in het harnas gestorven. Terwijl hij deed wat hij het liefste deed – poloën – in het land waar hij zich het meeste thuis voelde, Frankrijk. „Een mooier afscheid kan een mens zich niet wensen.”

De zoon van multimiljonair Harry van Andel heeft nadien nooit overwogen een punt achter zijn sportcarrière te zetten. Maar sinds de dood van zijn vader staat hij wel anders in het leven, vertelt hij op het terras van het Amsterdamse Hilton hotel. „Voorheen draaide alles om polo. Ik trainde iedere dag, had geen tijd voor een vaste relatie. Nu het heilig moeten er af is, kan ik beter genieten. En mijn prestaties lijden er niet onder, integendeel.”

Van Andel is een van de smaakmakers bij de Dutch Polo Masters, die aanstaand weekend bij Polo Club Vreeland worden gehouden. Hij behoort tot een select groepje Nederlandse polospelers met handicap drie. „Niet veel als je het met de Argentijnse wereldtoppers vergelijkt”, relativeert de speler van Polo Club Wassenaar, die sinds 1999 vaste kracht is van het Nederlandse team. „Maar met zo’n handicap vergoeden toernooidirecteuren wel al je onkosten – van hotels en vervoer tot paardenstalling en huisvesting van verzorgers. En geloof me, dat kan aardig in de papieren lopen.”

Dat brengt ons bij het elitaire karakter van polo. Een eenvoudige berekening leert dat je minimaal een ton moet neertellen om polo serieus te kunnen beoefenen.

„Dat klopt. Het is niet alsof je een tennisracket in de achterbak gooit en naar de club rijdt. Wie zo redeneert, kan er maar beter niet aan beginnen. Maar je kunt ook op een lager niveau beginnen met goedkopere paarden. En in een vrachtwagentje toernooien afrijden. Ik zeg altijd: je kunt het zo gek maken als je wilt.”

Hoe gek maakt u het?

„Mijn handicap geeft al aan hoe serieus ik met deze sport bezig ben – want je wordt vooral beter door het heel veel te doen. Maar sinds ik voor het eerst een polowedstrijd bijwoonde – ik was negen – is de liefde voor de sport er alleen maar groter op geworden. Ik begon op mijn twaalfde met één paard. Nu heb ik samen met mijn zus [polospeelster Fleur van Andel] een polo-organisatie die jaarlijks drie toernooien organiseert. Toen mijn vader nog leefde, hielden we er ook een fokprogramma op na. Dat hebben we na zijn dood wegens tijdgebrek moeten opgeven.”

In huize Van Andel ging het vroeger altijd over polo aan de keukentafel?

„Zeker. Tot mijn moeder – die geen polo speelt – er horendol van werd. Door polo heb ik de laatste negen jaar van mijn vaders leven een hele goede band met hem kunnen opbouwen. Zat hij voorheen altijd voor zaken in het buitenland [Van Andel senior was durfinvesteerder], nu gingen we elk weekeinde samen naar toernooien. Terugkijkend zijn dat hele belangrijke momenten geweest.”

Na het vwo heeft u anderhalf jaar de wereld rond gereisd. Waarnaar was u op zoek?

„Ik was pas zeventien en wist niet goed wat ik wilde. Ik besloot de landen te bezoeken met een lange polotraditie: Iran en Argentinië. In dat laatste land kon ik werk krijgen bij een van de beste polospelers van de wereld, Adolfo Cambiaso. Maar op aanraden van mijn vader ben ik toch naar Nederland teruggekeerd. ‘Polo is maar een spelletje’, zei hij. ‘Ga eerst een studie volgen’. Het werd uiteindelijk economie, bedrijfskunde en financiering aan de Universiteit van Amsterdam.”

In vroeger tijden was polo een oorlogsspel, waarbij met de hoofden van overwonnen vijanden werd gespeeld. Wat zie je daarvan terug in de hedendaagse variant?

„Ook nu gaat het er soms fel aan toe. Er zijn spelers die proberen je van het paard te gooien. In het veld kun je elkaars bloed soms wel drinken. Maar na de wedstrijd schud je elkaar de hand en drink je samen een biertje. Polospelers kennen geen wrok.”

James Moray Brown schreef eind negentiende eeuw in zijn standaardwerk over polo dat ‘geen sport een man beter voorbereidt op de strijd die hem in het leven wacht dan polo’. Heeft dat iets met die twee uitersten te maken?

„Die uitspraak heb ik wel vaker gehoord. En ik denk dat ik wel begrijp wat hij daarmee bedoelt. In polo is het belangrijk dat je het hoofd koel houdt. Dat je goed anticipeert en snel reageert. Dat zijn kwaliteiten die in het dagelijks leven goed van pas komen. Niet alleen als je vader overlijdt en je op jonge leeftijd de leiding krijgt over een bedrijf. Maar ook als dingen mislopen als je een studentenfeest organiseert. Mij valt altijd op hoe snel leeftijdsgenoten zich uit het veld laten slaan. Lig je daar nou van wakker, denk ik dan.”

Polo behoort de gevaarlijkste sporten ter wereld. Is dat onderdeel van de kick?

„Polo is een teamsport, een balsport en een paardensport – de ideale combinatie. Als ruiter ben je één met je paard, het is een verlengstuk van je benen. Maar als je valt, kun je je lelijk bezeren. Ruiter en paard behalen snelheden van zestig kilometer per uur. En het is geen pretje als er 400 kilo paard over je heen rolt. Een vriend van me brak onlangs zijn nek op drie plekken tijdens het poloën. Mogelijk is hij voor het leven verlamd. Dan schrik je wel even.”

‘Polo doet het goed bij vrouwen’, heeft u ooit gezegd. ‘Want veel meisjes houden van cowboys’. Speelt dat ook nog een rol?

Lacht. „Dat kan ik niet ontkennen. Het is hetzelfde als bij de springruiters: die lopen ook rond in een witte broek en krijgen alle meiden achter zich aan. Polo kent groupie-achtige verschijnselen. Toen ik achttien was vond ik dat geweldig. Sinds ik een vriendin heb, doet het me veel minder.”

Nog even over het elitaire karakter van polo. Bij uw club de Wassenaarse zoekt de ballotagecommissie aspirant-leden die ‘zo zuiver mogelijk binnen de sfeer van de club passen’. Wat houdt dat in?

„Mensen van een bepaald type en een bepaalde maatschappelijke klasse. Dat kan om mensen met oud geld of nieuw geld gaan. En mensen vanuit alle delen van de wereld. In de praktijk blijkt dat er zelden aspirant-leden geweigerd worden en dat het ledenbestand zeer gevarieerd is.”

De organisator van Dutch Polo Masters wil polo toegankelijker maken. Dus oude tradities als het aanstampen van graspollen, maar ook ‘lekkere beats en champagne’. Een goede ontwikkeling?

„Ieder mens moet openstaan voor verandering. Maar je moet het niet forceren. Goede dingen komen meestal vanzelf.”

Hoe ziet uw eigen toekomst er idealiter uit?

„Met mijn handicap kan ik niet van polo rondkomen. Daarvoor heb je minimaal handicap zeven nodig. Dus zodra ik volgende maand master of finance ben, ga ik zoeken naar een reguliere baan. Quitte draaien met polo en leven van een baan als econoom: als mijn toekomst er zo uit komt te zien, mag ik mijzelf gelukkig prijzen.”

    • Danielle Pinedo