Plukken, drinken en slapen

Seizoensarbeiders werken gemiddeld honderd dagen in Nederland.

Het merendeel van hen komt uit Polen en, sinds kort, de Oekraïne.

Uit de luidsprekers in de houten keet op camping De Molenslag schalt Poolse popmuziek. Het is zaterdagavond, dan is er campingdisco. Een groepje Poolse vrouwen, seizoensarbeiders, zit voor de keet te roken en te praten. De avond in het Zuid-Hollandse Monster is gevallen, maar echt donker wordt het niet. Achter de duinen zetten de lampen van de kassen van het Westland alles in een gele gloed.

Mannelijke seizoenswerkers staan in groepjes rond de keet. Ze zijn tussen de 20 en 30 jaar oud en zeggen weinig. Ze bewegen hun kin op de maat van de muziek en drinken Tyskie-bier uit halve literblikken. Het Poolse bier wordt speciaal voor het plukseizoen geïmporteerd. De campingwinkel van De Molenslag verkoopt ook potten spaghettisaus met ballen van een Pools merk.

Crisis of niet, de vraag naar tijdelijk personeel in de land- en tuinbouw blijft onverminderd hoog. Volgens brancheorganisatie LTO Nederland komen ieder jaar rond de 100.000 seizoenswerkers naar Nederlandse agrarische bedrijven om aardbeien te plukken, asperges te steken of fruit en bloemen te oogsten. In de glastuinbouw gaat het om bijna 39.000 werknemers, van wie 86 procent via een uitzendbureau werkt en tweederde uit Polen komt.

Volgens LTO blijven de plukkers gemiddeld honderd dagen in Nederland. In die tijd slapen ze in budgethotels, woonhuizen of op het erf bij hun werkgever. Het gros woont op campings. Kees Marks, eigenaar van De Molenslag – ‘Polenslag’ in de volksmond – heeft 36 caravans staan waarin uitsluitend seizoensarbeiders slapen. De caravans beslaan ongeveer eenzesde van zijn terrein. In de drie maanden van het hoogseizoen brengen de caravans Marks ruim 50.000 euro aan omzet op. Volgens LTO duurt het plukseizoen, de bloementeelt meegerekend, tot november.

Op De Molenslag, in het hart van het Westland, kost een bed in een gedeelde caravan 55 euro per week. Dat gaat af van de 1.200 tot 1.500 euro die je als seizoensarbeider per maand verdient. Duur, voor Oost-Europese begrippen.

Janusz Sanik (32) woont en werkt al vijf jaar in Nederland. Hij komt in de zomer bijna ieder weekeinde op De Molenslag. „Dit voelt toch een beetje als thuis.” Sanik is tegenwoordig zzp’er, hij werkt voor een aantal bazen als sloper. Maar hij is zijn jaren als plukker niet vergeten: „Het is zwaar werk, je moet veel bukken en boven je macht tillen. Als je dat vijftig tot zestig uur in de week doet, terwijl je baas je niet voor vol aanziet, de Nederlandse meisjes je niet zien staan en de lokale bevolking je met de nek aankijkt, ga je vanzelf aan het bier”.

Violka, de vriendin van Janusz, is assistent-bedrijfsleider in de kassen en spreekt goed Nederlands. Zij schaamt zich vaak voor haar dronken landgenoten: „Als ik met Janusz in de supermarkt loop en er komen dronken jongens binnen, dan houd ik mijn mond. Ik wil niet dat ze weten dat wij ook Pools zijn.”

Tegen 22.00 uur staat een man of vijftig in en rond de keet. De meesten komen uit West-Polen, maar ze spreken bijna geen woord Duits of Engels, laat staan Nederlands. Jurek Kowalczyk (21) en Andrzej Wisniewski (22) komen uit de buurt van Wroclaw. „Geld nicht gut”, is het enige wat ze te zeggen hebben.

Tussen de Polen staat een groep Oekraïeners. Ze willen niet praten. Marks bevestigt dat er de laatste tijd veel Oekraïeners op zijn campingdisco afkomen. „Maar ze slapen niet bij mij, ze komen van campings in de buurt.”

Magda Musial (29) is assistent-bedrijfsleider in een Westlandse kas. Ze is Pools en woont en werkt al acht jaar in Nederland, „sinds 2006 legaal, met cao.” Volgens Musial zijn Oekraïeners de nieuwe Polen: „Die jongens werken bijna allemaal zwart, voor 7,50 euro per uur, maar vaak ook voor 6 euro of minder. Ze hebben geen werkvergunning, dus ze hebben geen keus.” Volgens Musial verdienen legale plukkers zo’n 7,50 euro per uur wit, maar gaat er in de extra uren, waarin ze eigenlijk niet mogen werken, veel zwart geld om.

Een woordvoerder van de Arbeidsinspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat weten dat het probleem met de illegale Oekraïeners bekend is. Sinds de invoering van vrij werknemersverkeer voor lidstaten van de Europese Unie worden er steeds meer illegale werknemers uit Roemenië, Bulgarije en de Oekraïne aangetroffen. Het aantal door de Arbeidsinspectie aangetroffen illegale werknemers uit deze landen steeg tussen 2006 en 2008 met 65 procent.

Roemenië en Bulgarije traden in januari 2007 toe tot de EU, maar werknemers uit deze landen zijn nog steeds werkvergunningsplichtig. Oekraïne is geen lid van de Europese Unie. In 2008 trof de Arbeidsinspectie bij steekproeven in het Westland 128 illegale werknemers aan, van wie vijf Oekraïens. Een Oekraïener verdient in eigen land gemiddeld 400 euro per maand, een Pool gemiddeld 1.000 euro. Oekraïne wordt ook harder geraakt door de crisis: het IMF voorspelt dit jaar een krimp van de economie van 8 procent, tegen een lichte krimp (minder dan 1 procent) voor Polen.

Volgens Gerard Roest van FNV Bondgenoten is de kans dat de Oekraïeners hier illegaal werken groot. „Ze verdienen waarschijnlijk te weinig, maar ze weten ons niet te vinden. Dat komt door de taalbarrière, maar ook doordat ze vakbonden vanuit hun sovjetverleden niet vertrouwen.” Volgens Roest blijft het Westland wat illegale arbeid betreft eruit springen.

Later op de avond vertellen de Oekraïense mannen Kirill en Taras (ze willen niet met hun achternaam in de krant) dat ze uit de buurt van Sebastopol aan de Zwarte Zee komen. „Wein, Weinberge, sehr gut”, zeggen ze. Dit najaar gaan ze weer druiven plukken op de Krim. Dat brengt stukken minder op dan in Nederland in de kassen werken, ook als je dat illegaal doet.