Onderzoek naar medewerkers CIA

De Amerikaanse minister van Justitie Holder heeft gisteren een aanklager benoemd die moet onderzoeken of CIA-medewerkers over de schreef zijn gegaan bij het verhoren van terreurverdachten. Het gaat om medewerkers van de geheime dienst die het mandaat van de regering-Bush hebben overschreden.

De basis voor het onderzoek is een nog niet gepubliceerd inspectierapport naar het werk van de CIA na de aanslagen van 11 september 2001 . Volgens persbureau AP staat in het rapport dat CIA-medewerkers kinderen van terreurverdachten hebben ontvoerd. Ook zou een verdachte om het leven zijn gekomen nadat de CIA hem verhoorde. Een andere verdachte kreeg te horen dat de dienst zijn moeder ging verkrachten, aldus AP.

Dit rapport werd gisteren nog niet gepubliceerd, omdat Holder eerst wil nagaan of er staatsgeheimen mee worden vrijgegeven, aldus zijn ministerie in een verklaring. Publicatie was aangekondigd, maar eerder op de dag lekte uit dat CIA-directeur Leon Panetta met aftreden had gedreigd als het rapport werd vrijgegeven.

Holder benadrukt dat het aangekondigde strafrechtelijk onderzoek geen betrekking heeft op CIA-medewerkers die na 9/11 marteltechnieken toepasten waarvoor de regering-Bush toestemming gaf. Het gaat daarbij onder meer om waterboarding (doen alsof een verdachte wordt verdronken) en slaapdeprivatie (iemand dagenlang wakker houden).

Deze technieken zijn door het Internationale Rode Kruis betiteld als martelen. Maar omdat Bush er expliciet toestemming voor gaf, ontbreekt volgens Holder de juridische grondslag om CIA-medewerkers hiervoor te vervolgen.

President Obama, die zich eerder tegen vervolging van CIA-medewerkers keerde, wijst er in een verklaring op dat de vervolgingsbeslissing onafhankelijk van hem door de minister van Justitie is genomen.

De aanklager die met het onderzoek wordt belast, John Durham, geeft op dit moment al leiding aan het onderzoek naar de vernietiging van videobanden waarop omstreden verhoren werden vastgelegd.