New Jersey beducht voor komst Gaddafi

Het vooruitzicht dat de Libische leider Moammar Gaddafi volgende maand wellicht zijn tenten zal opslaan in Englewood, New Jersey, heeft bij voorbaat tot onrust geleid in het plaatsje, dat op amper twintig kilometer ten noorden van Manhattan ligt. Volgens de burgemeester is de bevolking woedend dat „een financier van terrorisme, die net een veroordeelde terrorist een heldenwelkom heeft bereid, in ons land verwelkomd wordt en zelfs in onze stad zou verblijven”.

Maar zover is het nog niet. De Libische ambassade bij de Verenigde Naties bevestigt dat Gaddafi van plan is om in september de opening van de Algemene Vergadering van de VN bij te wonen en toe te spreken. Het zou zijn eerste bezoek aan Amerika zijn. Waar de Libische leider zal verblijven, wil de ambassade echter nog niet zeggen.

Maar de bewoners van Englewood hebben aan een half woord genoeg. Het stadje (28.000 inwoners) kwam er 26 jaar geleden achter dat de Libische vertegenwoordiging bij de VN een villa met een tuin van 1,8 hectare en een vijver had gekocht aan de lommerrijke Palisade Avenue.

De autoriteiten bepaalden dat alleen de Libische ambassadeur het huis mocht gebruiken, als buitenhuis. Volgens de toenmalige burgemeester werd zelfs met zoveel woorden vastgelegd dat Gaddafi er niet mocht wonen.

Maar nu er, vier weken voor de grote bijeenkomst van de Verenigde Naties, koortsachtig gewerkt wordt aan een renovatie van het huis, en de aanleg van een bruggetje over de vijver, vrezen buurtbewoners dat de man die door president Reagan ooit ‘de dolle hond van het Midden-Oosten’ werd genoemd, hun rust komt verstoren. Het verzet tegen zijn mogelijke komst is nog aangewakkerd door de uitbundige manier waarop Libië donderdag de enige man onthaalde die veroordeeld was voor de aanslag op een vliegtuig boven het Schotse Lockerbie, waarbij 33 inwoners van New Jersey omkwamen.

Naast de villa staat een joodse school en woont de orthodoxe rabbijn Shmuley Boteach, bekend van de tv-serie Shalom in the Home. Boteach vond het aanvankelijk een goed idee dat Gaddafi naar de VS zou komen. „Maar wat er de afgelopen dagen is gebeurd heeft alles veranderd. Ik wil hem niet als buurman, hij heeft zijn ware aard laten zien.” (AP, Reuters)