Moordenaar Delft op begeleid verlof

Justitie kan niet voorkomen dat de tot levenslang veroordeelde moordenaar Cevdet Y. op begeleid verlof gaat. Y. kreeg recht op die verloven nadat hij in 2001 was overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigd.

De 53-jarige Cevdet Y. die in 1983 zes bezoekers van het Delftse café ’t Koetsiertje doodschoot, is in 2001 van de gevangenis overgeplaatst naar de Utrechtse Van der Hoevenkliniek voor tbs’ers. Bij hem was in de gevangenis een psychische stoornis vastgesteld. Op basis van artikel 13 in het wetboek van strafrecht bestaat dan de mogelijkheid een levenslang gestrafte te laten behandelen in een tbs-kliniek. Daarvoor moet de minister van Justitie – in 2001 VVD’er Benk Korthals – toestemming geven.

De Utrechtse Van der Hoevenkliniek wilde Cevdet Y. opnemen, maar alleen als hij een volwaardige behandeling zou krijgen, inclusief begeleid verlof.

In 2005 heeft Justitie de richtlijnen voor levenslang gestraften aangepast. Zij hebben sindsdien geen recht op verlof. Cevdet Y. is tegen dat besluit in beroep gegaan bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Die oordeelde dat de nieuwe regels niet zonder meer konden worden toegepast op een oude zaak. Cevdet Y. houdt recht op zijn verlof. Volgens De Telegraaf, heeft Cevdet Y. een gezin gesticht buiten de cel.

Justitie wil zich niet neerleggen bij de situatie, zegt een woordvoerder. „Binnenkort komen er in gevangenissen ook psychiatrische centra waar gevangenen behandeld kunnen worden. Misschien biedt dat mogelijkheden.”

Op dit moment zitten twee andere levenslang gestraften in een tbs-kliniek. Zij gaan niet op verlof, zegt Justitie. Als de behandeling slaagt, gaan ze terug naar de cel.

In Nederland is het krijgen van gratie de enige mogelijkheid onder levenslange gevangenisstraf uit te komen. Dat gebeurt zo weinig, dat Nederland kritiek kreeg van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Als er nooit gratie wordt verleend, wordt die mogelijkheid een dode letter.