Mogelijk verbod van handel in schaarse blauwvintonijn

BRUSSEL. Brussel overweegt een handelsverbod voor de blauwvintonijn. Meerdere EU-landen, waaronder Nederland, hadden hierop aangedrongen omdat de grote roofvis erg schaars is geworden. De Atlantische blauwvintonijn wordt volop gevangen in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De tonijn is erg in trek bij Japanners. Volgens een ontwerpvoorstel van de Europese Commissie voldoet de soort aan de criteria voor bedreigde diersoorten. In maart komt er een nieuwe zogeheten Cites-lijst met bedreigde diersoorten die niet internationaal mogen worden verhandeld. Onzeker is of Japan en Zuid-Europese landen als Spanje daarmee willen instemmen. De internationale coördinatie moet nog op gang komen, erkende een woordvoerster van eurocommissaris Joe Borg (Visserij) gisteren. ”Het EU-standpunt wordt deze herfst vastgesteld. De Europese Commissie houdt rekening met de moeilijke situatie van de soort, maar ook met de inspanningen van de laatste jaren om de vangst te beperken.” Een totaalverbod op de import en export van de vis betekent niet dat de vis niet gevangen mag worden. Vissers mogen de tonijnsoort dan nog wel vangen voor binnenlands gebruik.