Media: Obama laat Bernanke op zijn post

De Amerikaanse president Barack Obama zal Ben Bernanke later vandaag voordragen voor een tweede termijn als centralebankier. Dat melden diverse Amerikaanse media op basis van bronnen in het Witte Huis. Daarmee wordt Bernanke beloond voor zijn pogingen de grootste economie ter wereld door de huidige recessie heen te loodsen. Obama „vindt dat Ben het geweldig heeft gedaan”, zegt de anonieme bron volgens Amerikaanse media. „Het komt er eigenlijk op neer dat hij een tweede Grote Depressie heeft voorkomen.”

De president is deze week met vakantie op het eiland Martha’s Vineyard. Bernanke zou daar later vandaag met Obama verschijnen.

Bernanke is recentelijk onder vuur komen te liggen van zijn eigen partijgenoten die hem verwijten dat de overheid zichzelf een te grote rol heeft toegedicht bij het bestrijden van de recessie. Tegelijkertijd zagen Democraten een kans voor het eerst in decennia een centralebankier van eigen signatuur voor te dragen.

De nu 55-jarige Bernanke is een Republikein en werd in 2006 voorgedragen door president Bush. De termijn van de voorzitter van de Federal Reserve bedraagt vier jaar en de Senaat moet met elke (her)benoeming instemmen. Bernankes tweede termijn zou op 1 februari ingaan. Bernankes voorganger is de nu 83-jarige Alan Greenspan. Hij was ruim achttien jaar Fed-voorman.

Bernanke bracht sinds het uitbreken van de kredietcrisis het belangrijkste rentetarief terug tot bijna 0 procent, pompte 1.000 miljard dollar in het financiële stelsel en besloot de zakenbank Bear Stearns en verzekeringsgigant AIG op kosten van de overheid overeind te houden.

Bernanke kreeg kritiek wegens zijn afwachtende houding tijdens het begin van de crisis. Zelfs nadat de huizenprijzen voor het eerst in zeventig jaar daalden, sprak hij tegen dat de woningmarkt in problemen was geraakt.

Volgens het Witte Huis zal Obama later vandaag ook zeggen dat de Amerikaanse autosector „tekenen van leven” vertoont en dat de financiële markten en de huizenmarkt „van instorting gered zijn”. De Amerikaanse huizenprijs is met eenderde gedaald sinds het hoogtepunt dat nu drie jaar geleden werd behaald. Op dit moment woont een kwart van alle huizenbezitters in een woning die minder waard is dan de hypotheek die erop rust.

Breaking Views: pagina 14

Lees achtergronden, reportages en interviews over Bernanke op nrc.nl/economie