Jonge gevangene uit Gitmo

Een van de jongste gevangenen die ooit vastzaten op het Amerikaanse strafkamp op Guantánamo Bay is gisteren na ruim zes jaar detentie teruggevlogen naar Afghanistan.

De in Pakistan geboren Mohammed Jawad werd in 2002 opgepakt in Afghanistan, op beschuldiging van het gooien van een granaat naar twee Amerikaanse militairen en hun tolk. Ze raakten daarbij gewond.

Naar eigen zeggen was hij ten tijden van zijn arrestatie twaalf jaar oud, maar het Pentagon concludeerde na eigen botonderzoek dat hij toen al zeventien jaar oud was.

Bij aankomst gisteren op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul werd Jawad opgewacht door familieleden. Vervolgens had hij een ontmoeting met de Afghaanse president Hamid Karzai. „Ik barst bijna uit mijn kleren”, aldus Jawad, die in gevangenschap een baard liet groeien. „Ik heb zo lang in de gevangenis gezeten en ik ben heel erg blij dat ik terug bij mijn familie ben.”

De Amerikaanse rechter Ellen Huvelle gelastte vorige maand de vrijlating van Jawad. „Deze jongeman heeft genoeg doorgemaakt”, aldus Huvelle. Ze noemde de procesgang een „schandaal” (outrage”) en „vol met gaten”.

Ze benadrukte dat vorig jaar al bepaald was dat zijn eerste schuldbekentenis tegenover de Afghaanse politie en regeringsfunctionarissen geen rechtsgeldig bewijs vormde, omdat deze verkregen werd door middel van marteling. Tegenover de Amerikanen trok Jawad die verklaring later ook in.

Jawad deed zijn aanvankelijke ‘bekentenis’ nadat zijn verhoorders hadden gedreigd om hem en zijn familie te doden. „Onder de gegeven omstandigheden is dat marteling”, bepaalde een Amerikaanse militaire commissie eind 2008. „Het gaat om de vraag of het dreigement was bedoeld hem, of iemand anders die onder controle is van de verhoorder, mentaal of fysiek ernstig pijn te doen.” (AP, Reuters, AFP)