Jackson stierf door overdosis

Michael Jackson is overleden aan een overdosis van het narcosemiddel propofol. Dat blijkt uit documenten die de rechtbank van Houston gisteren openbaar heeft gemaakt.

Michael Jackson overleed 25 juni aan een hartstilstand. De overdosis propofol is geconstateerd door de patholoog-anatoom. Het politieonderzoek naar de omstandigheden rond de dood van Jackson concentreert zich op de medicijnen die hij gebruikte en op de rol van zijn artsen daarbij, in het bijzonder de rol van zijn persoonlijke arts Conrad Murray. Hij zou de fatale dosis hebben toegediend. Murray is niet aangeklaagd.

Verschillende media berichten dat Murray Jackson, die leed aan slapeloosheid, in de zes weken voor zijn dood regelmatig propofol zou hebben gegeven. Toen Jackson steeds afhankelijker van het narcosemiddel werd, gaf Murray hem daags voor zijn dood minder sterke middelen, waaronder lorazepam en midazolam. Op dringend verzoek van Jackson zou Murray hem de ochtend van zijn dood toch propofol hebben toegediend.

Het onderzoek kan gevolgen hebben voor concertorganisator AEG. Michael Jackson zou vanaf juli vijftig concerten in de Londense O2 hall geven. Alle shows waren uitverkocht. AEG had zich verzekerd bij de Britse verzekeringsmaatschappij Lloyd’s. Maar die keert hoogstwaarschijnlijk minder of zelfs niets uit als blijkt dat Jackson is overleden door ‘dood door schuld’ of als blijkt dat hij zichzelf een overdosis heeft toegediend.