Illegaal verdachte in moord crèche

De Amsterdamse politie is op zoek naar een 41-jarige Turkse man, die wordt verdacht van het doodsteken van de 32-jarige eigenares van een kinderdagverblijf in Amsterdam. De man, die illegaal in Nederland is, zou gevaarlijk zijn en eerder betrokken zijn geweest bij geweldsmisdrijven.

De politie heeft zijn identiteit gisteren met foto en volledige naam bekendgemaakt in een opsporingsbericht, dat is uitgezonden op enkele nationale en lokale tv-zenders. De voortvluchtige man is volgens de politie verslaafd aan alcohol en drugs en heeft geen vaste verblijfplaats. Volgens de politie is de kans groot dat de man nog in Nederland is.

„Voor zover wij weten, kenden het slachtoffer en de verdachte elkaar niet”, zei een woordvoerder van politiekorps Amsterdam-Amstelland vanmorgen. De steekpartij heeft volgens de politie ook niets te maken met het kinderdagverblijf of met ouders van de kinderen daar. Over het mogelijke motief doet de politie geen uitspraak.

Arzu Erbas werd twee weken geleden neergestoken op de parkeerplaats voor haar kinderdagverblijf Moeders Schoot in stadsdeel Geuzeveld-Slotermeer. Zij had net afgesloten, toen zij werd aangevallen door een man met een mes. Erbas overleed later in het ziekenhuis. Zij was eigenaar van twee crèches in Nederland en een weeshuis in haar geboorteland Turkije.

De verdachte is volgens de politie herkend door enkele getuigen die de man zagen lopen in de buurt van de steekpartij. „Ook al ben je hier illegaal, er zijn toch mensen die je kennen”, zei de politiewoordvoerder. In Nederland was de man niet bekend bij de politie. De geweldsmisdrijven zou hij hebben begaan in het buitenland, waar ook zijn foto vandaan komt. Voor de gouden tip is een bedrag van 5.000 euro uitgeloofd.