Het boterham-met-pindakaasprincipe

Aan mijn twitterende broer stel ik steeds dezelfde twee vragen: ‘Waarom twitter je?’ en ‘Waarom lees je tweets van anderen?’

Hij kan me daar geen bevredigend antwoord op geven. Eigenlijk kom je met iedereen – pro-Twitters en anti-Twitters – op dezelfde conclusie uit: mensen twitteren altijd dat ze een boterham met pindakaas hebben gegeten, en dat is niet interessant. En toch blijven ze twitteren, en tweets van elkaar lezen.

De enige reden dat je misschien het getwitter van een ander zou willen lezen, kan ik me voorstellen, is dat diegene beroemd is. Het is anders om te lezen dat Paul de Leeuw een pastasalade heeft bereid, dan dat de man van je ex-collega een pastasalade heeft bereid.

Met die filosofie in het achterhoofd (‘De ene pastasalade-tweet is de andere niet’) is, denk ik, bnerslive.nl ontstaan. Op die site kun je de tweets van Bekende Nederlanders volgen. De tweets waar het om gaat.

Ik heb dat gisteren een nacht en de daaropvolgende ochtend gedaan. Soms ontstond er verwarring, omdat ik veel twitterende BN’ers niet kende. Of omdat ze in het Russisch twitterden. (Nou ja, Victoria Koblenko.) Of omdat twee BN’ers samen onder één naam zaten te twitteren. (Toegegeven, dat doen alleen Nick en Simon. Die twitteren bijvoorbeeld: ‘Nick En Simon zegt: Goeiemorgen allemaal! Even snel douchen en dan met de jees een leader inzingen. Wel wat aan de verkouden kant.. Hekel aan!’ Helemaal aan het eind van die tweet staat dan pas SK, waaruit ik opmaak dat Simon toch in zijn eentje heeft gedoucht. Maar daar zijn dan alweer heel wat visualisaties aan vooraf gegaan.)

Wat de BN’ers gisteren bezighield: Lowlands en de RTL Persdag. Vooral de wat oudere BN’ers (Kluun, Nico Dijkshoorn) raakten maar niet uitgetwitterd over Lowlands. Andere beroemdheden hielden zich gewoon aan het boterham-met-pindakaasprincipe: twitteren over saaie huis-, tuin- en keukendingetjes. Erben Wennemars is daar erg goed in (‘Vandaag testdag in heerenveen’) en Yfke Sturm kan er ook wat van (‘Lekker dagje vrij, gezellig’).

Persdagen, popfestivals en gezellige dagjes vrij: bnlive viel tegen. Gerard Ekdom bracht zijn kind voor het eerst naar school: ‘Toch ff een momentje.’ Michiel Veenstra had een ‘duf hoofd’.

Waar waren de tweets over uitspattingen met cocaïne, over exclusieve feesten, over handgemenen met andere BN’ers?

Alleen André Rieu weet hoe het moet. Hij had een tweet waar het mysterieuze sterrendom vanaf straalde: ‘It’s 7 in the morning. Making my first balloonflight...’

Aaf Brandt Corstius

Lees alle columns van Aaf op nrcnext.nl/aaf