Gekibbel over tarief van analoge kabel-tv

Straks mogen tv-kijkers kiezen van wie ze analoge kabel-tv afnemen.

Ziggo en UPC vragen veel voor toegang tot hun netwerk.

foto Johannes van Assem 08-08-2009 Monster Caravans waar poolse arbeidsmigranten wonen. Elke Zaterdagavond Op camping molenslag in de Bar komen poolse arbeidsmigranten samen om een biertje te drinken en te dansen. Ze hebben elkaar leren kennen op de camping toen ze hier hun eerste huisvesting kregen in nederland. Velen zijn doorgestroomt naar betere behuizing. caravans gastarbeiders minderheden Polen arbeidsmigratie Assem, Johannes van

Tot nu toe is elke tv-kijker met kabelaansluiting overgeleverd aan het pakket dat de kabelaar in de regio aanbiedt. Dat wordt anders als de kabel straks ‘open’ gaat. Dan mogen ook andere bedrijven analoge televisie gaan aanbieden.

Kabelmaatschappijen Ziggo en UPC willen echter ruim 11 euro per klant betaald krijgen als ze de analoge kabel openstellen voor concurrenten. Dat is twee keer zoveel als concurrenten voor het gebruik van het netwerk zouden willen betalen.

De kabelaars maakten hun tariefvoorstel gisteren al bekend in voorbereiding op de onderhandelingen die vandaag beginnen. Dat gebeurt op aandringen van de Opta, toezichthouder op de telecommarkt. Opta wil dat consumenten zelf kunnen kiezen bij wie ze analoge tv afnemen. De Nederlandse tv-kijkers, waarvan zo’n 80 procent een kabelabonnement heeft, zijn nu gebonden aan de netwerkeigenaar in hun eigen regio.

Er zijn veel gegadigden voor de kabelmarkt: zowel Tele2 als providers Online en Scarlet willen analoge tv als aanvulling op hun diensten. KPN is uitgesloten, omdat het zich van Opta op de uitrol van een glasvezelnetwerk moet concentreren. Daarnaast is er het initiatief YouCa, dat alleen televisie wil aanbieden. Volgens YouCa-oprichter Peter Jelgersma is het voorgestelde starttarief van Ziggo (11,05 euro) en UPC (12 euro) „precies een factor twee” meer dan het doorgiftetarief dat hij als realistisch beschouwt. Jelgersma acht 4 tot 6 euro per klant redelijk. Zo zou de consument niet meer dan 10 euro hoeven te betalen.

Jelgersma ziet het hoge tariefvoorstel van de kabelmaatschappijen als een poging om openstelling van de kabel te vertragen. Volgens de Opta leert de ervaring dat de eerste tariefvoorstellen uiteindelijk lager uitvallen. Als de onderhandelingen tussen kabelaars en nieuwkomers afgerond zijn, moet het conceptvoorstel Europese goedkeuring krijgen.

In maart dient er nog een beroepsprocedure tegen het oorspronkelijke besluit van Opta om de kabel open te stellen. Toch denkt Opta dat concurrerende analoge tv-pakketten begin 2010 een feit kunnen zijn. Jelgersma van YouCa noemt dat een „rijkelijk optimistische” inschatting, „ondanks de goede bedoelingen van de Opta.”