Geding Arriva om busconcessie

Arriva heeft een kort geding aangespannen tegen OV-bureau Groningen Drenthe. Het openbaarvervoerbedrijf wil de gunning van de vervoersconcessie in de twee noordelijke provincies aan concurrent Qbuzz, in mei, ongedaan maken.

Volgens Arriva, dat in Britse handen is, heeft Qbuzz bij de aanbesteding financiële garanties gekregen van NS, dat 49 procent van de aandelen van Qbuzz bezit. Dit zou tegen de regels zijn: inschrijvers moeten zelf garant staan en drie jaarrekeningen kunnen overleggen. Bovendien zou het gaan om staatssteun – NS heeft alleen de staat als aandeelhouder – en dat is volgens Europese regelgeving verboden. Qbuzz wijst erop dat het bedrijf wel een derde partij móest zoeken. „We zijn in 2008 opgericht”, zegt directeur Leon Struijk, „dus we hebben helemaal geen drie jaarrekeningen en op die manier zit de markt op slot.”

De concessie waar het om draait, is die voor alle busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe, een gebied dat nu wordt bediend door Connexxion (in Franse handen) en Arriva. Het is de grootste busconcessie van Nederland met een jaaromzet van rond de 100 miljoen euro.

Arriva en Connexxion poogden al twee keer eerder via de rechters concessies van Qbuzz ongedaan te maken. In beide gevallen stelde de rechter hen in het ongelijk. Zo wees de voorzieningenrechter van Rotterdam er in zijn vonnis op 11 december 2008, over de concessie in de stadsregio Rotterdam, op dat niet NS steun geeft aan Qbuzz, maar NS Internationaal. „Aanwijzingen dat de middelen van NS Internationaal staatsmiddelen zijn, ontbreken”, aldus de rechter.

Hoewel Arriva het jongste kort geding heeft aangespannen tegen een OV-bureau en niet tegen de concurrent, heeft Qbuzz zich toch gevoegd in de zaak, als belanghebbende. Qbuzz zegt dat de voorbereiding op de uitvoering van de concessie al in volle gang is en dat het bedrijf in de problemen komt als het de concessie weer kwijtraakt. Qbuzz begint in december in Groningen en Drenthe. Het bedrijf heeft 350 bussen besteld bij MAN en Mercedes, ter waarde van 90 miljoen euro. De eerste 40 bussen worden volgende maand afgeleverd. De ongeveer duizend chauffeurs van Arriva zouden in dienst treden bij Qbuzz.

De uitspraak van het kort geding is op 4 september.