'Fraude Duitse wetenschappers'

De Duitse wetenschap is in opspraak geraakt door een justitieel onderzoek naar ongeveer honderd hoogleraren. Zij zijn mogelijk betrokken bij de verkoop van doctorstitels. Volgens justitie gaat het om leraren in allerlei vakken. Het Keulse Openbaar Ministerie houdt sinds geruime tijd tientallen hoogleraren in heel Duitsland in de gaten. Zij zouden academici snel aan een titel hebben geholpen en daarvoor geld hebben ontvangen van een bedrijf in Bergisch Gladbach, ten oosten van Keulen. Al in maart heeft het OM boekenonderzoek gedaan bij de firma West Promotionshilfe. Het bedrijf liet via advertenties weten „behulpzaam” te kunnen zijn bij promoties en ging er prat op „de juiste contacten bij de faculteiten” te kunnen vinden. Het bedrijf zou vele doctors in spe hebben geholpen. Hoogleraren zouden voor hun diensten 4.000 tot 20.000 euro hebben gekregen. (NRC)