Eis: zwaarste straf tegen hervormer

Op de vierde zittingsdag van het massaproces tegen Iraanse hervormingsgezinde politici, journalisten en demonstranten heeft de aanklager vandaag de „maximumstraf” geëist tegen de invloedrijke hervormer Saeed Hajjarian.

Hajjarian, die zwaar invalide is na een moordaanslag op hem in 2000, wordt beschuldigd van acties tegen de nationale veiligheid, waarop in principe de doodstraf staat.

Hij maakt deel uit van verscheidene prominente hervormingsgezinde politici die na de massademonstraties tegen de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad zijn opgepakt en vandaag voor het eerst in de rechtszaal werden gepresenteerd. De verdachten steunen de verslagen presidentskandidaten Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi, die stellen dat er grootschalige fraude met de stemmen is gepleegd. Volgens de autoriteiten wilden ze op aangeven van het buitenland een „fluwelen revolutie” tegen het regime organiseren.

De openbare aanklager eiste naast straffen voor de verdachten tevens dat hun partijen worden ontbonden. Als de rechter hem volgt, betekent dat de hervormers uit het politieke systeem worden weggezuiverd. Op eerdere zittingen verschenen gearresteerde journalisten, demonstranten en intellectuelen. Wanneer de uitspraak komt, is niet bekend.

In de lange aanklacht, grotendeels gebaseerd op wat het regime omschrijft als bekentenissen, worden de hervormers beschuldigd van uiteenlopende zaken. Zo zouden ze het land hebben verraden door voor te stellen dat Iran ook onaangekondigde inspecties van het atoomprogramma zou moeten toelaten. Daarnaast hebben ze met hun claims over fraude met de verkiezingen „het glorieuze bestaan van 30 jaar democratie in Iran ontkend”, zei de aanklager.

De twee hervormingsgezinde partijen waarvan de ontbinding werd geëist zijn het Iran Islamitisch Participatie front, verbonden met ex-president Khatami, en de Islamitische Republiek Mujahedeen Organisatie, die wordt geleid door Behzad Nabavi. Nabavi, een vertrouweling van wijlen ayatollah Khomeiny, grondlegger van de islamitische republiek, stond vandaag eveneens terecht.

De meeste van de gearresteerde politici hebben drie maanden zonder contact met de buitenwereld vastgezeten. Van hen zijn sommigen radicaal van mening veranderd over hun politieke opvattingen, aldus de autoriteiten. Volgens hun aanhangers zijn de bekentenissen afgedwongen.

„Ik beken dat mijn analyses verkeerd zijn geweest en ik vraag vergiffenis aan het Iraanse volk”, zei vanochtend Hajjarian, een van de ideologen van de hervormingsbeweging, volgens het staatspersbureau IRNA. Hij werd met de hulp van twee mensen de rechtszaal binnengedragen, en kon slechts zijn naam uitspreken. Zijn verklaring werd door een andere verdachte voorgelezen.

Hajjarians advocaat was aangewezen door de autoriteiten. „Onze advocaat was gezegd dat hij alleen aanwezig kon zijn als hij niet zou spreken. Hij heeft ook geen contact met mijn vader kunnen hebben”, zei Hajjarians dochter Zeinab gisteren volgens IRNA.