Duitse voetbalsters niet blij na zege

4-0. De meeste coaches van mannenvoetbalploegen zouden direct tekenen voor zo’n uitslag. Dat geldt niet voor Sylvia Neid, de coach van het Duitse vrouwenelftal. Zij haalde gisteren opgelucht adem na de eerste groepswedstrijd op het EK in Finland. Drie van de vier doelpunten tegen Noorwegen vielen in de slotminuut of in blessuretijd. En lange tijd leken de Scandinaviërs op een gelijkspel aan te sturen.

„Dit stelde mijn zenuwen op de proef”, zei Neid na een wedstrijd die veel gelijkenis vertoonde met de EK-finale van 2005, toen Duitsland met 3-1 van Noorwegen won. „Als je zo veel kansen creëert en bij rust 1-0 voor staat, dan doe je toch iets niet goed. Maar het belangrijkste is dat de frustratie niet toesloeg.” „Duitsland heeft verdiend gewonnen, maar de uitslag doet geen recht aan het wedstrijdbeeld”, zei de Noorse coach Bjarne Berntsen. „Na het tweede doelpunt lieten de speelsters het hoofd hangen.”

Linda Bresonik benutte in de 33ste minuut een strafschop voor Duitsland, na een overtreding op sterspeelster Birgit Prinz. Noorwegen toonde veerkracht, maar kon niet doordrukken. Daarop scoorde Die Mannschaft drie keer in vier minuten. Fatmire Bajramaj maakte twee doelpunten.

Frankrijk – dat met 3-1 van IJsland won en donderdag tegen Duitsland uitkomt – ruikt kansen in groep B. „Ik weet dat mijn team niet zo snel rent of zo hoog springt als sommige andere, maar bij ons draait alles om techniek”, zei coach Bruni Bini. „En om Aimé Jacquet [de coach van het Franse mannenelftal dat in 1998 de wereldtitel won] te citeren: met techniek win je wedstrijden.”

Dat neemt niet weg dat de Duitse speelsters nog altijd torenhoog favoriet zijn. Van de laatste zeven EK’s won Duitsland er zes. De mondiale nummer drie won de laatste twee wereldtitels, maar moest bij de Olympische Spelen in Peking genoegen nemen met brons. „Misschien wordt het tijd dat een ander land de cup omhoog houdt”, opperde een Finse krant vanmorgen. Of de Finnen daar zelf toe in staat zijn is moeilijk te voorspellen. Zij putten hoop uit het feit dat het Engelse mannenteam in 1966 voor eigen publiek wonderen verrichtte door wereldkampioen te worden.

    • Danielle Pinedo