De man leidt, de vrouw volgt

(Foto Natacha Pisarenko /AP) Pedestrians look through a window while couples dance Tango at a dancing ball during the inauguration night of the 2009 Tango World Championship in Buenos Aires, Sunday Aug. 23, 2009. The world championship is part of the Festival of Tango, held in Argentina's capital every year. (AP Photo/ Natacha Pisarenko) AP

In een balzaal in Buenos Aires wordt de tango gedanst. Van 14 tot 31 augustus vindt in de Argentijnse hoofdstad het zevende wereldkampioenschap tango plaats. Het is een jaarlijks terugkerend evenement.

In Buenos Aires worden twee tangostijlen gedanst, de traditionele Milonga Ballroom tango en de op Europese stijl gestoelde tango. Behalve de competitie zijn er ook optredens en is het mogelijk les te nemen. Bij het wereldkampioenschap zullen onder anderen muzikant Leopold Federico, choreograaf Juan Carlos Copes, zangeres Susana Rinaldi en bandoneonist Néstor Marconi aanwezig zijn.

Tango is een dans die vooral gebaseerd is op improvisatie. Er zijn slechts enkele basisfiguren. Daarnaast heeft ook elke danser een eigen passenrepertoire. De dans ontstond eind negentiende eeuw in de migrantenwijken van Buenos Aires, waar veel Europeanen woonden die in het welvarende Zuid-Amerikaanse land hun geluk wilden beproeven. De tango is een smeltkroes van verschillende culturen en een vertolking van de heimwee van de immigranten naar het moederland.

In de Argentijnse tango leidt de man, de vrouw volgt. Toch is het geen machodans. De dansers moeten elkaar aanvoelen en naar elkaars lichaam luisteren om een dans te laten slagen.

Kijk op nrcnext.nl/links voor het programma van het WK. Er is een filmpje waarin je in tien lessen tango leert dansen. In maart 2010 is in Nijmegen het tangofestival Doble Ocho.