De Hoek wil nette badgasten

Zeven nieuwe paviljoens moesten het strand van Hoek van Holland een boost geven.

Grote dancefeesten zijn er na de schietpartij van zaterdag voor twee jaar verboden.

Het strand van Hoek van Holland is afgezet na het uit de hand gelopen dance feest Sunset Grooves van zaterdagavond. (Foto Bas Czerwinski) 23-08-2009, Hoek van Holland. Afzetting strand door ME na vecht en schietpartij tijdens starndfeest. Foto Bas Czerwinski concerten rellen schietpartijen misdaad strand politie afzettingen recherche honden Czerwinski, Bas

Hoek van Holland moet mee in de vaart der volkeren. Maar niemand hoeft bang te zijn dat de eens zo slaperige badplaats uitgroeit tot een luidruchtige pretfabriek met overlast. Paddy Roomer zou daar persoonlijk op toezien. „Dit wordt geen tweede Torremolinos”, zei de PvdA-voorzitter van de Rotterdamse deelgemeente drie maanden geleden, vlak voor de opening van het strandseizoen.

Het ontspoorde dancefeest waarbij zaterdagnacht een dode viel, heeft de scepsis in het dorp (9.500 inwoners) aangewakkerd. Roomer is gestruikeld over zijn eigen ambities, zo wordt links en rechts gefluisterd in ‘de badkamer van Rotterdam’. Al durven maar weinig ondernemers dat hardop te zeggen, uit vrees voor een conflict met het deelgemeentebestuur. Dat zou ze hun vergunning kunnen kosten.

Arthur Bosschaart, uitbater van strandpaviljoen ‘Jan Patat’, durft zich wel openlijk uit te spreken. „Al die feesten en evenementen om Hoek van Holland op de kaart te zetten, trekken een publiek waarvan je je moet afvragen: willen we dit wel?” Zelf zag hij zich zaterdagavond genoodzaakt om de deuren eerder te sluiten, ook al scheelde dat inkomsten.

Dit voorjaar verrezen zeven moderne paviljoens op het strand van Hoek van Holland, nadat vorig jaar al de entree naar de kustlijn was opgeknapt. Een van de nieuwkomers: strandcafé de Waterskihut, vernoemd naar de succesvolle ‘feestfabriek’ in het centrum van Rotterdam, de Après Skihut. „De verloedering tegengaan en ‘De Hoek’ een economische duw in de rug geven.” Zo vatte Roomer zijn missie meermalen samen. De voormalige vestingplaats, in de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de Duitse Atlantikwall, mag niet verworden tot een vergrijsd spookdorp.

Deelgemeentevoorzitter Roomer en zijn gezin moesten zaterdagavond een veilig heenkomen in de duinen zoeken, op het moment dat het gratis toegankelijke dancefeest werd opgeschrikt door pistoolschoten. Gistermiddag klonk hij aangeslagen. „Ik heb geen oog dichtgedaan, ik ben hier dood- en doodziek van.” Toch spreekt hij van een incident. „Begin deze maand, bij het RTL-zomerfeest stonden hier ook tienduizenden mensen op het strand, en is alles in perfecte harmonie verlopen.”

Eén knelpunt speelt Hoek van Holland al jaren parten: de bereikbaarheid. Op zomerse dagen staat de Maasdijk steevast vol en vast. Zaterdagavond en -nacht werden zowel de politie als de hulpdiensten gehinderd door een file op de N220: de dijk stond vol met feestgangers. Roomer voert al jaren strijd met de aangrenzende gemeente Westland om zijn dorp beter te ontsluiten. Hij heeft goede hoop op een vlotte afronding van een tweede, voorgenomen ontsluitingsroute.

Roomer zette zijn vernieuwingsdrift twee jaar geleden in met de strijdleus Get Hoekt! Het dorp, tot voor kort goed voor 1,4 miljoen bezoekers per jaar, wil dat aantal de komende jaren verdubbelen. Tal van evenementen, zoals het dancefeest Sunset Grooves van afgelopen zaterdag, moeten daaraan bijdragen. Twee bekende Rotterdammers, publicist Hugo Borst en Feyenoord-trainer Mario Been, werden aangetrokken als ambassadeurs van De Hoek.

Carel van Hees heeft al twaalf jaar een vakantiehuis op het recreatiepark achter de duinen. De Rotterdamse filmmaker vraagt zich af of Hoek van Holland zijn doel niet voorbijschiet. ‘Rotterdam aan Zee’ is verworden tot een sodom en gomorra aan de Nieuwe Waterweg, luidt Van Hees’ conclusie. „’s Nachts lopen die bezopen gasten op het strand tegen de huisjes aan te zeiken en te schijten, om even later in de duinen een nummertje te maken. Het is echt niet normaal.”

Medelijden zegt Van Hees vooral te hebben met de nieuwkomers. „Mensen die 60.000 euro hebben neergeteld voor zo’n strandhuisje aan zee, en nu ineens worden geconfronteerd met de uitwassen van het uitgaansleven. Daar zit je dan met je gezinnetje, gevangen tussen de ellende.”

Twee weken geleden verdedigde Roomer zich al na vragen over overlast in zijn deelgemeente. „Succes trekt helaas óók malloten aan”, stelde hij desgevraagd. „Het zal best dat er af en toe gewipt wordt in de duinen; dat is niet nieuw. Als de zon gaat schijnen, brengt dat bij sommige mensen een en ander teweeg.”

En nee, hij liep niet te hard van stapel. „We trekken niet alleen meer jongeren, maar ook veel meer senioren.”