De Griekse brandweer komt weer te laat in actie

De inadequate aanpak van de bosbranden, die woeden tot in Athene, schaden de toch al wankele Griekse regering.

De oppositie aast direct op vervroegde verkiezingen.

Ruim tweeduizend brandweerlieden, soldaten en vrijwilligers proberen in Griekenland zes grote brandhaarden onder controle te krijgen. De vier belangrijkste brandhaarden bedreigen de noordelijke buitenwijken van de hoofdstad Athene. Daar werden zondagmiddag ruim tienduizend mensen geëvacueerd. Ook Marathon en Nea Makri worden bedreigd door het vuur.

Gisterochtend werd de brandweer geholpen doordat de wind, die het vuur aanwakkert, even ging liggen. Daardoor was de directe dreiging tijdelijk verdwenen. Maar in de namiddag werden opnieuw rukwinden tot zestig kilometer per uur opgetekend, waardoor autoriteiten vrezen dat het vuur zich weer sneller gaat verspreiden. Toch is volgens de autoriteiten nu drie van de vier brandhaarden vlakbij Athene onder controle.

De bosbranden begonnen vier dagen geleden in Grammatiko, 40 kilometer ten noorden van Athene en bereikten zondag de buitenwijken van de stad. Ongeveer 15.000 hectare ten noorden van de hoofdstad, in de buurt van de berg Penteli, is door het vuur getroffen. Een tiental huizen ging in vlammen op, er vielen nog geen dodelijke slachtoffers, aldus de politie.

Het zijn de ergste bosbranden in Griekenland sinds augustus 2007. Toen lieten 77 mensen het leven en werd 250.000 hectare land verwoest. Oppositiepartijen en burgers verwijten de rechtse regering van Kostas Karamanlís dat ze geen lessen hebben getrokken uit de bosbranden van toen. Ook nu is de brandweer net als in 2007 te laat in actie gekomen, en vaak hebben ze grote moeite om bij de waterreservoirs te komen, zeggen critici.

De socialistische oppositie van PASOK probeert het nieuwe ongenoegen te verzilveren en aast op vervroegde verkiezingen. Die zouden in maart kunnen plaatsvinden. Karamanlís heeft met zijn Nieuwe Democratie slechts een meerderheid van één zetel in het Griekse parlement. De regering wankelde de afgelopen maanden door diverse corruptieschandalen en de zware rellen van afgelopen december in Athene nadat een tiener was gestorven door een politiekogel.

Niet alleen de oppositie hekelt Karamanlís. De liberale krant Eleftherotypia meent dat „slechte organisatie en onverschilligheid” mede aan de basis ligt van de slechte brandbestrijding. De directeur van de Griekse afdeling van het Wereldnatuurfonds WNF, Dimitris Karavellas, betreurt de nieuwste natuurramp en meent dat niets erop wijst dat de regering ook maar iets onderneemt tegen de bosbranden.

Inwoners van Stamatos en Agios Stéfanos, iets ten noorden van Athene, klagen erover dat ze nog geen brandweerlieden hebben gezien. De politie reed wel rond in de wijken om de bewoners op te roepen hun huizen te verlaten. Ook de burgemeester van Marathon verwijt de regering geen coherent plan te hebben om de bosbranden aan te pakken.

Griekenland heeft twaalf vliegtuigen en vier helikopters ingezet om de branden te bestrijden. Het krijgt daarbij de hulp van Frankrijk, Turkije, Italië, Cyprus, Oostenrijk en de EU-dienst tegen bosbranden.

Verder weg van Athene woeden ook nog bosbranden op de eilanden Evia en Skyros in de Egeïsche Zee en op Zakynthos in het westen. Griekenland heeft ieder jaar te maken met bosbranden, die vaak worden aangestoken. Het WWF wijst erop dat malafide projectontwikkelaars op illegale wijze huizen bouwen in gebieden die zijn getroffen door bosbranden. Ook daartegen is de regering de afgelopen jaren niet opgetreden. „Dat lijkt haast op een aanmoediging om door te gaan met brandstichtingen” , aldus Karavellas.

Aanstichters van de branden worden slechts zelden veroordeeld. De oorzaak van de recente branden werd nog niet bekendgemaakt. (AP, AFP, Reuters)

Bekijk een fotoserie en videobeelden op nrc.nl/buitenland