Champagne en strijkgoed

Mijn hartsvriendinnen en ik. Weer bij elkaar. Als we elkaar zien, wordt de champagne ontkurkt. En proosten we uitbundig op ons samenzijn. Vijf onafhankelijke, ambitieuze vrouwen.

De champagne vloeit rijkelijk, de wangen kleuren rood, het restaurant wordt leger, de conversatie steeds vreemder. Op onverklaarbare wijze voer ik met vriendin Y. een gesprek over strijken en schrik ik me te pletter: „Strijk jij je handdoeken?” Y. knikt bevestigend. Mijn mond valt in een grote O. „Waarom in godsnaam?” „Zo’n gestreken stapel staat zo netjes in de kast.” Ik val bijna van mijn stoel. Komt dit uit de mond van mijn meer dan geëmancipeerde vriendin, de zakenvrouw, de stoere mama? „N. doet het ook hoor”, roept Y. verdedigend. „Nee toch?!” Ik kijk mijn andere vriendin geschokt aan. Ze knikt. „En lakens”, vraag ik, „strijken jullie die ook?” Weer een bevestigende knik. „Onderbroeken?” „Niet stuk voor stuk”, zegt mijn vriendin bloedserieus. „Ik vouw ze allemaal op, leg ze op een stapeltje en druk daar het strijkijzer even op.”

Zo kende ik mijn vriendinnen nog niet. Ik strijk nooit. Een keer heb ik gestreken. Vlak voor de geboorte van mijn dochter, omdat ik las dat baby’s kreukvrij het lekkerst slapen. Mijn vriend en ik hebben een strijkijzer gekocht en de hele babyuitzet gestreken. Van deze historische gebeurtenis zijn uitgebreid foto’s gemaakt. Daarna verdween het strijkijzer voorgoed in de kast. Want strijken, daar hebben wij het toch te druk voor?

Ademloos luister ik verder naar de strijkavonturen van mijn beste vriendinnen en denk weer aan mijn eigen huishouden. Het enige huishoudelijke wat ik doe is koken. Is dat wel een gevolg van mijn drukke, moderne leven? Of ben ik op huishoudelijk gebied gewoon slonzig en lui?

Ik verlies me in gedachten, totdat ik een ingeving krijg: „Het is vast erg onthaastend, strijken. Misschien straks net zo hip als breien.”

Het wachten is op tout Hollywood: „Als de sterren de strijkbout als therapeut ontdekken, strijkt straks de hele wereld.” Eureka! Zelf een trend zetten. Met mijn eerste bestseller: Zen en de kunst van het strijken.

Binnenkort in de boekhandel.

Katja Teunisse