CDA wil andere besteding van ontwikkelingsgeld

Den Haag, 25 aug. - Het CDA wil in de volgende kabinetsperiode het geld voor ontwikkelingssamenwerking voor een deel anders gaan besteden dan tot nu toe gebeurt. Dat staat in een rapport van de CDA-fractie dat gisteren is gepresenteerd. Zo zou er meer ruimte moeten komen voor hulpprojecten die in samenwerking met andere ministeries worden opgezet. Ook moet het mogelijk worden dat Nederland bijvoorbeeld geld uit dit budget besteedt aan het opleiden van defensiepersoneel in Afghanistan. Nu mag dit niet volgens internationale criteria. De partij wil het huidige budget van 0,8 procent van het bruto binnenlands product handhaven. De partij wil meer geld besteden aan klimaatbeleid. Ook zou de lijst van 36 partnerlanden minder rigide moeten worden gehanteerd, aldus het CDA.