Blamerende nederlaag hockeyers tegen Spanje

De Nederlands hockeyploeg heeft zijn tweede wedstrijd op het EK in Amstelveen een blamerende nederlaag geleden tegen Spanje. De Spanjaarden, een jaar geleden nog olympische finalist in Peking, legden de ploeg van bondscoach Michel van den Heuvel in hun eigen Wagener Stadion op de pijnbank: 0-3.

Nederland moest voor het eerst aan de bak op het EK, na het doelpuntrijke opwarmertje (9-0) tegen Polen. Maar het compact spelende Spanje was Nederland op alle fronten de baas. Al bij de eerste de beste Spaanse aanval moest Robert van der Horst aan de noodrem trekken, toen Eduard Tubau dreigde te scoren. De Spaanse spits mocht de strafbal zelf verzilveren: 0-1.

Nederland stelde daar nauwelijks iets tegenover. Pas drie minuten voor rust kreeg de ploeg de eerste kans, uit een strafcorner van Taeke Taekema. Maar de specialist miste en had de pech dat de scheidsrechters over het hoofd zagen dat hij in de rebound werd getorpedeerd door de verdediger Sergi Enrique.

Nederland kwam ook na rust niet in de wedstrijd. De Spaanse aanvoerder Pol Amat werd zeven minuten na de pauze knap vrijgespeeld en met een knappe backhand passeerde hij doelman Guus Vogels (0-2), die weinig plezier beleefde aan zijn jubileumwedstrijd. Vogels speelde zijn 250ste interland, een aantal dat geen hockeykeeper ter wereld ooit haalde.

Afgezien van twee corners stichtte Nederland geen enkel gevaar voor het Spaanse doel. Vlak voor tijd maakte Victor Sojo, ook met een prachtige backhand, de blamage voor Nederland compleet: 0-3.

Nederland moet morgenavond de laatste groepswedstrijd tegen Frankrijk winnen om zich te plaatsen voor de halve finale.

Eerder op de avond ontsnapte olympisch kampioen Duitsland in poule A ternauwernood aan een nederlaag tegen Engeland. De Engelsen leken met een 4-2 voorsprong op een stunt af te stevenen, maar mede dankzij treffers van oud-Bloemendaler Christoffer Zeller kwamen de Duitsers terug tot 4-4.