Bijna 7.000 Britse vakantiegangers in de cel

Bijna duizend Britten zijn tussen april vorig jaar en maart dit jaar tijdens een vakantie in het buitenland aangehouden wegens drugsdelicten. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend bekendgemaakt. Nog veel meer Britten (bijna 6.000) verdwenen een nachtje in de cel, vooral wegens overmatig drankgebruik.

Spanje blijkt nog steeds het land waar Britse vakantiegangers het meest in de problemen komen. 2.290 Britten werden er in de twaalf onderzochte maanden gearresteerd, waarvan 180 voor drugbezit. Nog eens 22 werden aangehouden wegens verkrachtingen. Ieder jaar trekken 17 miljoen Britten op vakantie naar Spanje.

Andere landen waar Britten vaak in de cel belanden zijn de VS (1.534), Griekenland (237), Cyprus (205) en Thailand (202). Ondanks verhalen over zich misdragende Engelsen op de Wallen komt Nederland niet in de top-20 van Buitenlandse Zaken voor. Acht Britten moeten vrezen voor een veroordeling tot de doodstraf, waarvan vier in de VS.

Vooral jonge Britse vakantiegangers hebben een kwalijke reputatie in het buitenland. Die kwamen eerder deze maand nog eens in het nieuws toen de burgemeester van de Letse hoofdstad Riga zelfs voorstelde om Britse vrijgezellenfeesten in zijn stad te verbieden. De feesten lopen te vaak uit de hand en de Letten zijn de tegen hun Vrijheidsmonument urinerende Britten meer dan zat.

De Britse regering is zich bewust van de bedenkelijke reputatie en lanceerde daarom de campagne ‘Know Before You Go’.