Benali presenteert boekenprogramma

Abdelkader Benali (1975) gaat volgend seizoen een boekenprogramma presenteren. Het wekelijkse programma, dat nog geen naam heeft, wordt komend voorjaar uitgezonden door de NPS.

Hoofdredacteur kunst en cultuur Bart Soepnel van de NPS is zeer te spreken over de schrijver als televisiepersoonlijkheid. „Benali wordt de centrale man. Hij weet veel van literatuur en kan er leuk over vertellen, een beetje zoals Adriaan van Dis en Boudewijn Büch dat konden.”

Benali is momenteel voor de NPS op reis in Afrika en kan niet reageren. Volgens Soepnel is de omroep over de inhoud van het programma nog met de schrijver in gesprek. „We willen het in ieder geval niet over trends hebben maar over boeken die mensen ook echt kennen. En bovendien willen we locaties laten zien. Abdelkader zal steden of landschappen bezoeken die een rol spelen in romans.”

Het programma, dat op woensdagen om half tien op Nederland 2 wordt uitgezonden, concentreert zich op fictie uit het Nederlands taalgebied. Er zijn zes afleveringen gepland. „Ik vind dat de publieke omroep zo’n programma moet hebben”, aldus Soepnel.

De afgelopen jaren zijn er veel boekenprogramma’s gelanceerd, met wisselend succes. Onlangs nog De Leescoupé (KRO) en Boeken op TV! (VPRO) te zien. De NPS zond eerder Boeken op zondag met Hanneke Groenteman uit.