Bacterie perst zich door smalle spleet

Rotterdam. Bacteriën zijn leniger dan gedacht. Om door een heel smalle spleet te gaan maken ze zichzelf plat, en delen ze zich net zolang tot ze er aan de andere kant uitkomen. Delftse onderzoekers beschrijven het gedrag in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Dat bacteriën door verbazingwekkend smalle poortjes en kanaaltjes kunnen was al bekend, maar hoe ze dat doen wist nog niemand. De onderzoekers stopten twee soorten bacteriën, E. Coli en B. subtillis, in kleine met vocht gevulde kamertjes, verbonden met kanaaltjes van minder dan een micrometer. Beiden zwommen soepel door de buisjes, maar E. coli bleek nog iets specialers te kunnen: wanneer hij in buisjes smaller dan hijzelf vast kwam te zitten maakte hij zich plat en begon te groeien en te delen. Zo schoof hij steeds verder op, tot aan de uitgang van het kanaaltje. Dat was nog niet eerder vertoond.