Alcohol, drugs en dance, een fatale combinatie

Massale festivals en feesten, gemeenten hebben moeite met het waarborgen van de veiligheid. Het gevaarlijkst zijn gratis dancefeesten, weten organisatoren.

Nederland is een evenementenland. Elk jaar zijn er vele duizenden festivals en feesten. Organisatoren en gemeenten hebben steeds meer moeite die zonder problemen te laten verlopen. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb staat de komende twee jaar geen gratis dancefeesten meer toe. Ook Amsterdam heeft regelmatig incidenten. Deze maand werd er geschoten op het gratis openluchtfestival Kwakoe en kreeg de politie te maken met hooligans voor en na voetbalinterland Nederland-Engeland.

Na de schietpartij in Hoek van Holland van afgelopen weekend had burgemeester Cohen van Amsterdam de neiging om meteen de eisen voor grote feesten te verscherpen, zegt zijn woordvoerder. Bij nader inzien wacht hij toch de resultaten van het onderzoek naar de rellen in Hoek van Holland af. Zeker is wel dat Amsterdam binnenkort alle vergunningen voor grote evenementen nog eens doorlicht.

Gratis dancefeesten zijn het gevaarlijkst, zegt de woordvoerder van Cohen. Om de risico’s te beperken wil hij minimaal een jaar van tevoren de plannen zien van de organisatoren, maar liever heeft hij dit soort feesten niet. „Laatst hebben we besloten de zichtbaarheid van de politie bij de feesten sterk te verminderen, omdat het irritatie van bezoekers uitlokte”, zegt zijn woordvoerder. Amsterdam eist veel beveiliging: daardoor wordt het duurder en dat kan leiden tot het heffen van entree.

Dat heeft veel voordelen, ervaren gemeenten. Velsen, waar jaarlijks onder meer Dance Valley (50.000 bezoekers) wordt gehouden, vindt net als Amsterdam en Rotterdam gratis dancefeesten het gevaarlijkst. „Je weet niet hoeveel mensen er komen. Als je vooraf een kaartje moet kopen, maakt iemand bewuster de afweging of hij gaat. Ook kun je met kaartverkoop het bezoekersaantal limiteren.”

Velsen heeft zijn eisen de laatste jaren „behoorlijk verscherpt”, zegt de woordvoerder. De gemeente wees een verzoek om een gratis feest te houden af, omdat er op die locatie plaats was voor maximaal 700 bezoekers. Maar de gemeente verwachtte dat er duizenden mensen op af zouden komen. Veiligheidsmaatregelen schrikken organisatoren soms af: de gemeente gaf geen vergunning voor een muziekfeest op een eiland voor de kust, „waar bezoekers vrijer met elkaar mochten omgaan”, omdat de organisator volgens Velsen niet wilde meebetalen aan een steiger zodat mensen bij calamiteiten snel het eiland konden verlaten.

De organisator van Parkpop in Den Haag, met jaarlijks 250.000 bezoekers het grootste muziekfestival in Europa, vindt dat een aantal dingen in Hoek van Holland fout waren georganiseerd. Directeur Guus Dutrieux, die ook het Zomercarnaval in Rotterdam organiseert, vindt de toegangsweg naar het strand smal: „Het duurt te lang voordat mensen er naar binnen kunnen”.

Nadeel van dancefeesten is volgens Dutrieux de eenvormige muziek. „Wij zorgen op Parkpop voor vele soorten muziek, zodat er niet een monomane groep op afkomt. Bij Sunset Grooves was daardoor minder sociale controle.” Hij heeft bij Parkpop ook bewakingscamera’s en 300 à 400 particuliere bewakers op het terrein. Dutrieux vindt strandfeestorganisator Tridee een jonge organisatie, maar „geen beginnelingen”.

Probleem bij dancefeesten is dat er veel alcohol en drugs worden gebruikt, zegt de woordvoerder van burgemeester Aboutaleb. „Dat was in Hoek van Holland ook.” Volgens Tridee waren er zaterdagavond zeventig particuliere bewakers op het strand. Bovendien waren er gewone agenten en stond de ME paraat in de duinen. Na aanwijzingen dat er hooligans op weg waren naar Hoek van Holland stuurde Aboutaleb nog een speciale eenheid die de voetbalrelschoppers moest tegenhouden. Waarom ging het dan toch mis?

De woordvoerder van Aboutaleb: „Een gratis dancefeest, alcohol, drugs, hooligans: dat is een explosieve mix. Al waren daar duizend agenten geweest, dan hadden we het nog niet kunnen voorkomen.”

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Dancefeesten

In het artikel Alcohol, drugs en dance, een fatale combinatie (25 augustus, pagina 3) staat dat de gemeente Amsterdam binnenkort alle vergunningen voor grote evenementen gaat doorlichten. Dit is onjuist. Ook wordt ten onrechte gezegd dat burgemeester Cohen liever geen dancefeesten in Amsterdam wil. Amsterdam beschouwt dancefeesten als „een belangrijk onderdeel van het culturele aanbod”. De ontwikkelingen rond het incident in Hoek van Holland zijn op dit moment voor Amsterdam geen aanleiding om de eisen voor grote feesten te verzwaren.