Afslaan van zeshoog

Urban golfers spelen op straat, met een zachte bal.

Holes zijn er niet. Bankjes, containers of prullenbakken zijn het mikpunt.

Jelmer ten Hoeve (28) legt zijn golfbal goed, concentreert zich en ‘pats’: de bal suist met een boog de lucht in. Maar hij staat niet op een golfbaan: zijn afslagplaats is een plastic speeltoestel van twee meter hoog. Een grasveld in een Utrechtse wijk in aanbouw doet dienst als golfbaan. „Wow, vet!” roepen twee jongetjes die langs fietsen. Willen ze het ook eens proberen? „Als dat mag!”

Zo makkelijk gaat het met deze vorm van golfen, urban golf of ook wel street- of city golf genoemd, iedereen kan het doen, waar dan ook. Holes zijn er niet, urban golfers mikken op bankjes, containers of andere toevallig aanwezige doelwitten. Het is golfen zonder omhoog staande kraagjes, etiquette en regels. Op de regel ‘veiligheid eerst’ na.

„Waarom zou je voor golfen in nette kleding naar een speciale baan moeten gaan”, zegt John de Rouw (35). „Voetballen gebeurt ook op veldjes in de stad en op straat.” Samen met Erik van Woudenberg (35) richtte hij in 2002 de Urban Golf Unit op, een club die urban golfevenementen organiseert. Een paar jaar daarvoor had De Rouw leren golfen in Venezuela. „Daar mocht dat op een golfbaan, maar in Nederland had ik ineens een GVB [Golf Vaardigheidsbewijs, red.] nodig om de baan op te mogen. Daarom besloot ik balletjes te slaan in parken en op industrieterreinen.”

Toen meer vrienden en kennissen dat gingen kopiëren, lag het voor de hand een toernooi te organiseren. Inmiddels houdt de Urban Golf Unit toernooien en geven ze clinics voor vrijgezellenfeesten en bedrijven. In 2005 en 2006 stonden ze bijvoorbeeld op Lowlands en in Amsterdam zetten ze een evenement voor Puma op touw. Deelnemers sloegen af vanaf het dak van café De Kroon op het Rembrandtplein. Het parcours ging daarna verder langs het winkelend publiek in de Kalverstraat, via een ponton in een gracht en eindigde op de Dam.

Nooit last van de politie? „We hebben eigenlijk nooit problemen als we ergens op straat golfen”, zegt De Rouw. „De politie komt meestal wel vragen wat we aan het doen zijn. Ze vertellen dan dat je voor overlast en vernieling een boete kunt krijgen. Als ik uitleg dat we voorzichtig zijn, maken ze er bijna nooit een probleem van. Soms vragen ze zelfs of ze het ook eens mogen proberen.”

Dat urban golfers geen auto’s beschadigen of omstanders bezeren, komt ook door de speciale ‘almostGolf-bal’ die ze gebruiken. Een bal van dezelfde grootte als een normale golfbal, maar dan veel zachter en lichter.

Het zou de Duitser Torsten Schilling zijn geweest die in 1992 urban golf heeft bedacht. Omdat hij het te tijdrovend vond om voor ieder potje naar een baan te gaan, verzamelde hij vrienden op terreintjes in de stad. Hij noemde de groep de Natural Born Golfers. Hun vaak spectaculaire golfevenementen vinden nu over de hele wereld plaats.

Urban golf mag weinig regels kennen, het spel blijft even moeilijk. „Je gebruikt veel te veel kracht, je moet de club gewoon laten vallen”, klinkt de instructie van De Rouw aan de beginner. De Rouw en collega’s Roy van der Vorst (28) en Jelmer ten Hoeve dragen T-shirts, spijkerbroeken en gympen of slippers. De Rouw: „Houd je club op twaalf uur, als hij schuin staat gaat je bal de verkeerde kant op. En naar de bal kijken, niet naar de plek waar je de bal naartoe slaat.”

De mannen doen vandaag dingen die ze tijdens bedrijfs– en vrijgezellenfeestjes niet doen in verband met de verzekering. Na het oefenen op het grasveld wordt de afslagplek een pand in aanbouw van zes verdiepingen hoog. Want hoe ongewoner de plek en de doelwitten, hoe spannender urban golf.

Kijk voor meer informatie over urban golf op urbangolf.nl