Afscheid van 'meisje voor de muis'

Virginia Davis als Disney's Alice in 1924 In this 1924 publicity image released by the Walt Disney Co, Virginia Davis is shown in character in "Alice’s Wild West Show." Davis, 90, who starred in the 1920s "Alice" films under a young director named Walt Disney, died from natural causes, Saturday, Aug. 15, 2009, at her home Saturday in Corona, Calif., according to The Walt Disney Co. (AP Photo/Disney) ** NO SALES ** AP

De hoofdrolspeler van de films waarmee Walt Disney in de jaren twintig zijn filmcarrière in Hollywood begon, is vorige week overleden. Nee, niet Mickey Mouse: die is in mei dit jaar 81 geworden, en nog springlevend. Virginia Davis is woensdag 15 augustus in Corona, Californië, op 90-jarige leeftijd overleden.

Virginia Davis speelde als 4-jarige meisje met pijpenkrullen de hoofdrol in een serie ‘Alice in Cartoonland’-komedies, die de beginnende tekenfilmer Walt Disney (1901-1966) tussen 1923 en 1927 maakte. In die korte filmpjes experimenteerde Disney met ‘echt’ gefilmde figuren, die optraden tussen getekende figuren. Disney’s Laugh-O-Gram-studio in Kansas ging in die jaren failliet, maar het proeffilmpje van Alice in Cartoonland uit 1923 had succes: hij verkocht er een serie van. Door dat eerste succes kon Walt Disney in de garage van zijn broer in Hollywood de Disney Studio’s beginnen. In dat eerste Alice-filmpje, en nog twaalf daarna, speelde de vier-jarige Virginia Davis, dochter van een handelsreiziger, die door haar moeder naar acteer en danslessen gestuurd werd. Disney zag haar in een reclamefilmpje, en benaderde haar moeder. „Disney begon niet met een muis, maar met een vierjarig meisje – en dat was ik”, zei Davis graag. Ze werd acteur, zangeres en danseres, en deed ook stemmen voor de Pinokkio-film van Disney. Later werd ging ze in de makelaardij. De Alice-komedies van Disney raakten wat in de vergetelheid, maar in 1991 vond het Filmmuseum in Amsterdam een serie terug. Ieder voorjaar vertoont het museum ze. En op YouTube zijn verschillende Alice-filmpjes met Virginia Davis te vinden.

Bekijk ‘Alice en de hondenvangers’ via www.nrc.nl/achterpagina