6 redenen om uit te gaan

Betoverende muziek uit IJsland

1 muziek

Port O’Brien

Utrecht: Tivoli de Helling. Tijd: 19.30u. Prijs: 10 euro. www.tivoli.nl

De frontman van de Amerikaanse indiefolkband Port O’Brien, Van Pierszalowski, werkt drieënhalve maand per jaar op de vissersboot van zijn vader in Alaska, daarna gaat hij weer naar zijn bandgenoten in Californië, waar hij zijn ervaringen in liedjes verwerkt. De muziek van Port O’Brien beweegt zich net als de frontman tussen twee uitersten: soms melancholisch en ingetogen, dan weer vrolijk en mee te brullen.

2 tentoonstelling

Trailer-Park

Vijfhuizen: Kunstfort. T/m 18 okt, di-zo 10.00-22.00u. www.kunstfort.nl

Tijdens de groepstentoonstelling Trailer-Park kun je op een actieve manier kennismaken met de kunstvorm ‘mobiele eenheden’: kunstwerken die tijdelijk, en niet-plaatsgebonden in concrete publieke ruimtes ingrijpen. Werk van Erik van Lieshout, Jurgen Bey, Kevin van Braak, Annechien Meier, Tilmann Meyer-Faje, Roseboom/Weemen, Cascoland, Hermelinde Hergenhahn, Mesterhazy-Pereszlenyi, Lehner en Gunther Architecten. In de avonduren zijn er (gratis) lezingen en filmprogramma’s.

3 theater

De Ingebeelde Zieke

Utrecht: Stadsschouwburg. T/m 27 aug, 20.00u. 030-2302023 & www.stadsschouwburg-utrecht.nl

Theatergezelschap De Utrechtse Spelen brengt Molières uitbundige komedie De Ingebeelde Zieke uit 1673 met onder meer Loes Luca, Tjitske Reidinga en Paul R. Kooij. Het stuk – met toneel, opera, dans en klassieke muziek – wordt voor het eerst compleet gebracht met alle entr’actes en de originele, door de Amerikaanse musicoloog John Powell herontdekte muziek van Marc-Antoine Charpentier.

4 locatietheater

De Storm

Verzamellocatie: Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder, Wilhelminadorp. Tijd: 20.15u. 0900-3300033 & www.nazomerfestival.nl

Het Zeeland Nazomerfestival begint met De Storm, dat wordt geregisseerd door Niek Kortekaas. De voorstelling speelt op de akkers van Nederlands grootste akkerbouwbedrijf, dat speciaal in het voorjaar een labyrint van graancirkels inzaaide. De Storm kan ‘los’ of in de vorm van een arrangement worden bezocht.

5 muziek

Múm

Amsterdam: Melkweg. Tijd: 20.30u. Entree: 12 euro + lidmaatschap. www.melkweg.nl; www.mum.is

Het IJslandse collectief Múm geeft een concert ter gelegenheid van hun nieuwe album Sing Along to Songs You Don’t Know. De groep maakt betoverende muziek met zowel traditionele als onconventionele instrumenten en electronica. Voor liefhebbers van Sigúr Rós, Efterklang en Björk.

6 festival

Ramadan Karavaan

Delfzijl: 10.00-22.00u. Tourschema: www.ramadanfestival.nl

Tot en met 17 september trekt het Ramadan Festival door Nederland met een grote delftsblauwe bus. In deze bus zit een mobiele keuken zodat je op onverwachte plekken een stukje ramadansfeer kunt proeven, letterlijk en figuurlijk. Naast de karavaan worden er tijdens de ramadan tal van andere activiteiten gehouden, zoals iftars, lezingen, debatten en ‘hospitality dinners’.