Zweedse Volvo komt uit Gent

De Zweedse autofabrikant Volvo probeert met een speciale actie nieuwe klanten te lokken. Wie een Volvo C30 koopt, mag de auto zelf afhalen in Zweden.

De klant vliegt naar Göteborg voor twee overnachtingen in een luxe hotel, een bezoek aan de fabriek en het Volvo-museum en een diner in een restaurant van een beroemde Zweedse kok. Daarna rijdt de klant zijn nieuwe auto – vanaf 20.900 euro – naar huis. Mogelijk op een volle tank, zegt Volvo.

Maar de Volvo C30 komt helemaal niet uit de fabriek in Göteborg. Dit model van Volvo wordt geproduceerd in de Belgische fabriek in Gent. Vandaar worden de auto’s naar Göteborg verscheept, zodat de nieuwe klanten hun auto toch in Zweden in ontvangst kunnen nemen.

Een woordvoerder van Volvo zegt in een reactie dat de actie bedoeld is om klanten een „mooi programma” aan te bieden waarbij ze „kennis kunnen maken met de Zweedse cultuur”. „Klanten reageren heel enthousiast op de actie.” De woordvoerder zegt dat het niet opmerkelijk is dat de auto eerst uit België verscheept moeten worden, omdat ze daar nou eenmaal gebouwd worden.

Of de actie goed past bij een automerk dat zich presenteert als zuinig en efficiënt? De auto’s zijn heel zuinig, reageert de woordvoerder. Maar of het dan niet efficiënter is om de auto in België af te laten halen? „Wij hebben gekeken hoe we de klanten een zo aantrekkelijk mogelijke aanbieding kunnen doen. Bovendien zijn ze niet verplicht om de auto in Zweden af te halen.”

Door de economische crisis zijn de autoverkopen wereldwijd ingestort en hebben veel autofabrikanten financiële problemen. De Zweedse autofabrikant Volvo verkocht afgelopen maand in Nederland 1.587 exemplaren.