Weerzien met de miljarden

Angelien Kemna wordt de nieuwe topbelegger bij APG, de beheerder van onder meer pensioengigant ABP. Tot de zomer van 2007 had zij een vergelijkbare functie bij ING.

Angelien Kemna wordt de nieuwe topbelegger bij APG, de beheerder van onder meer pensioengigant ABP. Tot de zomer van 2007 had zij een vergelijkbare functie bij ING

Eerst spraken de vrouwen, daarna kwamen de mannen. ‘Topvrouwen, we hebben ze nú nodig’.

In twee advertenties in oktober en november vorig jaar adviseerden 34 topvrouwen en vervolgens 74 topmannen minister van Financiën Wouter Bos om als nieuwe grootaandeelhouder in de financiële sector meer vrouwen in sleutelfuncties te benoemen.

Onder de vrouwen was Angelien Kemna, hoogleraar corporate governance aan de Erasmus Univeristeit in Rotterdam. Op het lijstje mannen stonden Roderick Munsters, de topbelegger bij beheerder APG van onder meer het ABP pensioenfonds, en Ed Nijpels, de vroegere minister.

Nu is Nijpels de kersverse voorzitter van het bestuur van ABP, het grootste pensioenfonds van Europa met ruim 180 miljard euro belegd vermogen. Munsters wordt 1 september de nieuwe directievoorzitter van vermogensbeheerder Robeco, een Rabo-dochter.

En Kemna (51) is per 1 november benoemd als zijn opvolger, zo heeft APG vanochtend bekendgemaakt. Afgaand op de beloning van Munsters brengt de functie zo’n 315.000 euro per jaar op plus een langetermijnprestatiebonus over vijf jaar van meerdere tonnen. De benoeming betekent dat de twee meest prestigieuze beleggingsfuncties in de Nederlandse pensioenwereld nu door vrouwen worden bekleed: Kemna bij APG en Else Bos bij PGGM, de beheerder van het Zorg- en Welzijnpensioenfonds (goed voor 75 miljard euro aan beleggingen).

Kemna is promoveerde als econometrist op een proefschrift over opties en werkte eerder als hoofd van het gezamenlijke onderzoeksbureau Iris van Rabobank en Robeco. Beleggen doet zij al meer dan dertig jaar: eerst voor zichzelf, later voor klanten. Over haar beginjaren zei zij ruim tien jaar geleden in deze krant: „Ik werd er niet rijk mee, maar het was genoeg om van op vakantie te gaan.”

Vermogensbeheerder APG is de derde grote Nederlandse financiële instelling waar Kemna een prominente rol krijgt in het beleggingsbeleid. Zij was topbelegger bij ING Investment Management. Daarvoor werkte zij jarenlang bij Robeco, waar zij onder meer verantwoordelijk was voor de aandelenbeleggingen.

Zij geldt als een teamspeler. „Als je de anderen in je team niet kunt overtuigen van de perspectieven van een bepaald aandeel, hoe goed is het dan? Kun je het je klant dan wel uitleggen?” zei zij in hetzelfde interview.

Na haar vertrek bij ING in de zomer van 2007 werd zij onder meer parttime hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en lid van de raad van toezicht van financieel toezichthouder AFM. Vorig jaar erkende zij in een interview met Het Financieele Dagblad dat het afscheid van de top haar zwaar was gevallen. „Een afscheid van mijn ego heb ik het wel genoemd.”

In het interview maakt zij ook duidelijk dat zij haar eigen ambities had getemperd om zich met haar man Aart van Beuzekom, directievoorzitter en mede-oprichter van adviesbureau Ortec, in de Verenigde Staten te vestigen. Hij werkt daar aan de expansie van Ortec, zij forenst naar Nederland voor haar functies hier. Samen werden zij begin 2008 ingehuurd door energieprojectontwikkelaar Econcern om een nieuwe financieringsstructuur te ontwikkelen. Halverwege 2008 kreeg het bedrijf een kapitaalinjectie van 300 miljoen euro, maar begin dit jaar volgde uitstel van betaling.

Als topbelegger van een paarhonderd miljard euro pensioengeld draait het nu om rendement. Meer dan een kwart van Nederland is klant. De financiële positie van ABP herstelt zich langzaam na de financiële crisis van vorig jaar. In 2008 was het rendement op de beleggingen minus 20,2 procent en bleef het 4,8 procentpunt achter bij de marktgraadmeters.