Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Over de schietpartij gisteravond tijdens een feest op het strand bij Hoek van Holland waarbij een dode en zeven gewonden vielen. Toen na het schieten tientallen agenten het strand betraden keerde de menigte zich tegen de politie.Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Reportage over de Nederlandse grondpolitiek en de verschillen met Duitsland. Omdat grondspeculanten en inhalige gemeentes er een kleinere rol spelen, zijn in Duitsland de huizenprijzen veel lager. En een item over de inburgercursus die ook verplicht is voor mensen die allang ingeburgerd zijn. Ned.2, 20.25-21.00u.

Nova/DenHaag vandaag. Naar aanleiding van de commotie over een dertienjarige Nederlandse die alleen om de wereld wil zeilen een gesprek met de vader van Michael Perham, die twee jaar geleden op veertienjarige leeftijd solo de Atlantische Oceaan overstak. Michael is nu bezig aan de laatste mijlen van een soloreis om de wereld. Ned. 2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

On Air. Harm Edens praat in een lounge op de luchthaven Schiphol met cabaretiers Paul Groot en Owen Schumacher, zangeres Wende Snijders, journalist Henk Spaan en Rob Leemans, chirurg in het Nederlandse veldhospitaal in Uruzgan.Ned.3, 19.30-20.20u.

Knevel & Van den Brink. Gasten vanavond zijn Paul de Leeuw, tv-presentatrice Daphne Bunskoek en misdaadverslaggever John van den Heuvel. Ned.1, 22.55-23.50u.

informatief

The future of food. Tweede aflevering van driedelige serie over de voedselcrisis. Vanavond over de gevolgen van het toenemende gebruik van biobrandstoffen, het leegvissen van de zee, en hoe het mogelijk is dat een fruitteler in Kent bijna failliet gaat terwijl zijn buurtsuper vol ligt met Keniaans fruit. BBC 2, 22.00-23.00u.

documentaire

Terzake: De wezen van Birma. In mei 2008 werd Myanmar (Birma) getroffen door de orkaan Nargis. Naar schatting 100.000 mensen kwamen om en meer dan 2 miljoen werden dakloos. Twee Birmese cameramannen volgden een jaar lang het dagelijkse leven van een groepje dakloze wezen, waarvan er na de catastrofe duizenden zijn. Zij worden door de autoriteiten aan hun lot overgelaten. Canvas, 20.00-20.45u.

Killerbrut - Die verschwiegene Katastrophe. MRSA (meticilline-resistente Staphylococcus aureus) is de bekendste, maar er zijn inmiddels al 6 verschillende bacteriesoorten resistent tegen penicilline. Grootste besmettingshaarden zijn ziekenhuizen met slechte hygiëne. In Duitsland worden jaarlijks tienduizenden ziekenhuispatiënten besmet, waarvan er ruim duizend overlijden. Twee slachtoffers van zo’n infectie worden in deze film gevolgd, er wordt onderzocht waarom de hygiëne in ziekenhuizen zo slecht is en waarom daar weinig of niets aan verbetert. ARD, 21.00-21.45u.

Dokument: Veldhospitaal Uruzgan. Er is een beperkt aantal bedden in het veldhospitaal op de Nederlandse basis in Afghanistan, waar behalve soldaten ook burgers worden geholpen. Deze aflevering gaat onder meer over de keuzes die daar gemaakt moeten worden als er een beddentekort is.Ned.2, 22.40-23.30u.

amusement

De tafel van 5. Eerste van nieuwe serie dagelijkse talkshows waarin vijf vrouwen actuele onderwerpen bespreken. Met o.a. Hedy d’Ancona, Aaf Brandt Corstius, Daphne Bunskoek en Paulien Cornelisse. Deelneemsters wisselen per uitzending. Net 5, 19.00-20.00u.

Lost in Austen. Tweede aflevering van serie waarin liefhebster van de romans van Jane Austen via geheime deur in haar badkamer terechtkomt in de wereld van Pride & Prejudice. Ned.2, 21.00-22.00u.

cultuur

Urban ballet. Commentaarloze dansfilm naar aanleiding van het twintigjarig bestaan van Tanz in August, het grootste dansfestival van Duitsland dat elk jaar in augustus in Berlijn plaatsvindt. Het biedt een platform voor moderne dans: van radicale choreografische experimenten tot hiphop en andere urban dance, zowel in als buiten het theater: op bruggen, stations, in de dierentuin.Arte, 22.20- 23.15u.

sport

NOS Sportjournaal. Samenvattingen van de EK Hockeywedstrijd Nederland - Spanje (mannen) en wielrennen: Eneco Tour. Ned. 3, 22.30-23.00u.