Voetbalsters houden hoofd koel na droomstart

Oekraïne0Nederland2

Ruststand 0-2. 4. Van de Ven 0-1, 9. Stevens 0-2. Scheidsrechter: Dorcioman. Toeschouwers: 2.571

Vera Pauw moest er hartelijk om lachen. „Koekhappen”, zei de bondscoach van de voetbalsters in antwoord op de vraag hoe zij de zenuwen van haar speelsters in bedwang had gehouden voorafgaand aan hun eerste optreden op het Europees kampioenschap. „De spanning in hun lijven moest eruit. Dus we hebben de afgelopen dagen heel wat gekke spelletjes gespeeld. Dé manier om de meiden gefocust te houden.”

Het ‘strijdplan’ van de voormalig international pakte goed uit: in het Finse Turku won Nederland gisteren de eerste groepswedstrijd van Oekraïne. „Een droomstart”, noemde Pauw de 2-0 overwinning op het team van coach Anatolii Kutsev. „We hadden meer kunnen scoren en het aantal overtredingen was aan de hoge kant. Maar als je meiden zó debuteren, kun je als coach alleen maar trots zijn.”

De coach van de tegenpartij zat er na afloop verslagen bij. Binnen tien minuten twee doelpunten voor Nederland – met dit scenario had de Moldaviër Kutsev duidelijk geen rekening gehouden. „Wie deze uitslag voorafgaand aan de wedstrijd aan mij had voorgelegd, had ik voor gek verklaard”, zei de man die jarenlang als verdediger voor Dynamo Kiev speelde. „Veel speelsters waren hun zenuwen niet de baas. Met name degenen van wie ik het meest verwachtte, gaven niet thuis.”

Het was de eerste keer dat Nederland en Oekraïne elkaar troffen. Pauw rekende vooraf op een zware wedstrijd, want hoewel de twee landen elkaar qua ranking nauwelijks ontlopen – Oekraïne staat zestiende op de wereldranglijst, Nederland zeventiende – baarden de Oost-Europeanen opzien door in de kwalificatiereeks slechts drie doelpunten weg te geven. „Met minder dan de kwartfinale ben ik niet tevreden”, liet Kutsev voorafgaand aan het duel weten.

Maar of het zo ver komt voor Oekraïne is de vraag. Want in een poule met gastland Finland en topper Denemarken was de eerste wedstrijd cruciaal, gaf de verliezende coach toe. „Toch doen jullie er goed aan Oekraïne niet te veronachtzamen”, waarschuwde Kutsev. „Als wij de komende duels goed spelen en Nederland steken laat vallen, kunnen wij als derde eindigen in de poule [de twee beste nummers drie gaan door, red.].”

Pauw wilde zo ver niet vooruitkijken. Zij maande haar speelsters direct na de wedstrijd het hoofd koel te houden. „We zijn blij, maar niet té blij”, zei aanvalster Karin Stevens. „Het belangrijkste is dat we straks naar huis gaan met het idee dat we alles hebben gegeven. Natuurlijk wil je graag ver komen op zo’n groot toernooi. Maar de manier waarop wij ons presenteren is voor ons net zo belangrijk.”

Nederland begon voortvarend tegen Oekraïne. Al in de vierde minuut scoorde Kirsten van de Ven met een fraaie halve volley, na een voorzet van Sylvia Smit. Vijf minuten later zorgde Stevens voor de 2-0, nadat een afstandsschot van Manon Melis via de lat terug in het veld was gekomen. Hoewel Nederland in de tweede helft ver terugzakte, wist Oekraïne weinig kansen te creëren. „Ons voornaamste doel na rust was om geen doelpunten te incasseren”, legde Pauw uit.

De buitenlandse pers was duidelijk onder de indruk van het niveau van de ‘Oranje leeuwinnen’, die vorige maand nog een oefeninterland tegen Europees kampioen Duitsland met 6-0 verloren. „Zijn dit de Nederlandse voetbalsters die vorig jaar in Maasmechelen met moeite tegen België gelijkspeelden”, wilde de verslaggever van Het Laatste Nieuws weten. „Wat een gedaanteverwisseling!”

Een deel van het goede spel van Nederland kan worden verklaard door de bemoeienis van inspanningsfysioloog Raymond Verheijen, die de ploeg sinds begin dit jaar bijstaat. Verheijen, die eerder met succescoaches als Frank Rijkaard en Guus Hiddink samenwerkte, stelde in overleg met Pauw een trainingsprogramma samen dat geënt is op uithoudingsvermogen en intensiteit. „Zo verleggen we grenzen en voorkomen wij blessures”, legde hij vorige maand in een gesprek met deze krant uit.

Woensdag tegen Finland moet blijken of Nederland ook in een vol stadion in Helsinki het hoofd koel weet te houden. Het gastland won gisteren met 1-0 van Denemarken. „Pas na die wedstrijd durf ik te zeggen waar wij staan op wereldniveau”, aldus Pauw.

    • Danielle Pinedo