Tweede Kamer en senaat nog oneens over Miljoenennota

Den Haag. De Eerste en Tweede Kamer blijven lijnrecht tegenover elkaar staan wat betreft de vrijgave van de Miljoenennota rond Prinsjesdag. De Tweede Kamer wil dat het kabinet alle stukken enkele dagen voor Prinsjesdag vrijgeeft. De senaat acht dat in strijd met `de geest van de Grondwet`, die spreekt van spreekt over de derde dinsdag van september. Publicatie op vrijdag ”raakt aan de positie van het staatshoofd”, aldus de Eerste Kamer. Hoe het dit jaar zal gaan, is nog steeds onduidelijk, zo bevestigde minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) zaterdag op de TROS radio. Het kabinet moet nog besluiten. De laatste jaren kregen Kamerleden en journalisten de stukken onder embargo op vrijdag. Kamerleden konden zich dan vier dagen voorbereiden op de Algemene Beschouwingen die een dag na Prinsjesdag beginnen. NRC weigerde de laatste jaren de voorwaarde van de Rijksvoorlichtingsdienst te ondertekenen dat ook niet gepubliceerd mag worden als informatie uitlekt. De coalitiepartijen zijn ertegen dat Kamerleden zich in één nacht moeten voorbereiden op het debat over de miljoenennota. D66-leider Alexander Pechtold (D66) van de oppositie verwelkomt zelfs de situatie waarin ”het voor iedereen nóg zichtbaarder wordt hoe licht genant het is dat de Koningin jaarlijks het boodschappenlijstje van de verschillende ministeries voorleest”.