Twee broers spelen films en hun eigen overdosis na

Theater Festival Noorderzon: Your brother. Remember? van Zachary Oberzan. Gezien 22/8 Grand Theatre Groningen. Inl. www.noorderzon.nl.****

Twee broers met honkbalpetjes en ontbloot bovenlijf spelen in de huiskamer scènes na uit Kickboxer, de debuutfilm van Jean-Claude Vandamme uit 1989. Het aandoenlijk amateuristische van de video-opnames botst geestig met de harde beelden uit de echte film, een goedkope vechtfilm over een jongen die leert Thaiboksen om zijn invalide broer te wreken.

Voor de voorstelling Your Brother. Remember – te zien op het Noorderzon festival in Groningen – keerde de New Yorkse acteur Zachary Oberzan terug naar zijn ouderlijk huis om de nagespeelde films uit zijn tienerjaren wederom na te spelen. Wederom met zijn broer Gator. Die sinds 1989 wel wat is veranderd. Het frisse jochie van weleer heeft een vadsig lijf vol tatoeages.

De mix van beelden uit de echte film, de nagespeelde opnames uit 1989, en die van twintig jaar later leveren een onweerstaanbare voorstelling op. De truttige huiselijke setting en de grote inzet van de tieners – duidelijk fans die de film tientallen malen hebben gezien – zijn al roerend. Daarbij komt het familiedrama dat achter de opnames zit. De kinderen lijden onder de scheiding van hun ouders. In ‘re-enactments’ speelt broer Gator scènes na uit zijn leven. Eerste arrestatie, eerste overdosis, en een cold turkey als de methadon op is. Maar dat laatste kan ook echt zijn. Zachary zit erbij met een gitaar en bezingt zijn broers junkieleven.

Zachary Oberzan maakt deel uit van het Nature Theatre of Oklahoma uit New York; een ontdekking van Noorderzon die ook geregeld is te zien in de Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg. Vorig jaar stond Oberzan op het festival met een persoonlijke navertelling van First Blood, de eerste Rambo-film. Dit keer krijgen we voornamelijk filmbeelden te zien. De live bijdragen van Oberzan zijn minimaal. Dat is jammer, want hij heeft een krachtige podiumpersoonlijkheid die de voorstelling boven zichzelf uit tilt op de schaarse momenten dat hij wel voor het scherm treedt.

Verder is jammer dat de broers ook scènes naspelen uit Faces of Death,(1978) een mondo film met sensationele opnames van ‘echte’ gewelddadige sterfgevallen. De scène waarin restaurantgasten in India een krijsend aapje de hersens inslaan en deze rauw opeten, wordt nagespeeld met een knuffelbeertje. Hoe hilarisch ook, deze beelden verstoren de mooie lijn die in de voorstelling zit: die van de broederliefde door dik en dun.

    • Wilfred Takken