Tv-'bekentenis' brein bom Bagdad

Het Iraakse leger heeft gisteren een „bekentenis” uitgezonden van een sunnitische man die zich identificeerde als hoge Ba’ath-functionaris en die zei brein te zijn van de zware bomaanslag op het ministerie van Financiën in Bagdad van vorige week.

Zijn optreden volgde op zware kritiek op de Iraakse veiligheidsdiensten na deze en een gelijktijdige tweede aanslag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarvan het dodental inmiddels tot 102 is opgelopen. Minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari, zei zaterdag op een persconferentie dat „volgens onze informatie” de veiligheidsdiensten mogelijk hebben samengewerkt met de feitelijke daders. Hij wees erop dat grote vrachtwagens, zoals de trucks die voor de twee zelfmoordaanslagen werden gebruikt, door politieagenten of militairen bij checkpoints moesten zijn doorgelaten omdat ze normaal overdag uit het centrum worden geweerd.

Wat dit betreft zei de Ba’ath-aanhanger, ex-politiechef uit Muqdadiya Wisam Ali Khazim Ibrahim (57), dat 10.000 dollar was betaald om langs de controleposten van Muqdadiya, ten noorden van Bagdad, tot bij het ministerie van Financiën te komen. Hij zei dat de operatie een maand geleden door een Ba’ath-leider in Syrië was bevolen om het Iraakse regime te destabiliseren.

Generaal-majoor Qassim al-Moussawi, chef-legerwoordvoerder in Bagdad onder wiens verantwoordelijkheid de bekentenis werd uitgezonden, zei dat alle tien leden van Ibrahims netwerk waren gearresteerd. Hij zei dat de komende dagen meer bekentenissen zullen worden uitgezonden.

Premier Nouri al-Maliki kondigde direct na de aanslagen herziening aan van zijn veiligheidsbeleid. Als onderdeel daarvan werden zaterdag weer betonnen veiligheidsmuren opgericht bij regeringsgebouwen. De muren waren juist kort geleden verwijderd in het kader van Maliki’s plan om Bagdad tegen half september van alle muren te ontdoen. Dat was onderdeel van zijn inspanningen om leven in de stad te normaliseren. (Reuters, AFP, AP)