Top UBS vreest vlucht kapitaal

Als Zwitserland andere Europese landen automatisch informatie moet geven over banktegoeden van rekeninghouders, stroomt veel kapitaal naar het Verre Oosten. Dat zei UBS-topman Kaspar Villiger gisteren in de Zwitserse krant Sonntagsblick. „Uit Azië krijg ik duidelijke signalen dat automatische informatie-uitwisseling niet de mondiale standaard zal worden”, zei Villiger, voormalig minister van Financiën en bedrijfsbestuurder, die in april bij UBS aantrad. Als de EU blijft aandringen op automatische gegevensuitwisseling „is het risico levensgroot dat grote vermogens naar Azië gaan. De Europese economie en Europese fiscus gaan dat geld mislopen.” Met bronbelasting, waarbij anoniem een percentage wordt afgeroomd, „is het beter mogelijk om dit kapitaal binnen Europa te houden.”

Villiger verscheen in diverse Zwitserse media om het vertrouwen in UBS te herstellen. In 2008 leed de bank, als eerste in Europa, miljardenverliezen door de kredietcrisis. Vorige week werd UBS gedwongen gegevens van 4.450 Amerikaanse rekeninghouders over te dragen aan de Amerikaanse fiscus. Eerder droeg de bank er 250 over. Waarnemers zeggen dat dit zo’n precedent schept voor andere belastingdiensten dat het Zwitserse bankgeheim voor buitenlanders nauwelijks meer bestaat. Vrijdag werden in de VS opnieuw twee Zwitserse vermogensbeheerders (niet van UBS) gearresteerd. Vermogende klanten verlaten intussen niet alleen UBS, maar ook andere Zwitserse banken.

Volgens Villiger heeft de „oude UBS” fouten gemaakt door Amerikaanse rekeninghouders te helpen de belasting te ontduiken. „De bank deed iets wat ze niet mocht doen”, gaf hij toe, maar „deze klanten zijn niet enkel onschuldige slachtoffers. Zij wisten wat ze deden. Ze vertrouwden erop dat de bank het voor ze deed. Dat moeten we nu corrigeren”. Villiger beaamt dat het „niet netjes” is om klanten weg te sturen, „maar er restte ons geen andere keus.”

Villiger werkt aan een „nieuwe bedrijfscultuur waarin niet bonussen, maar klanten centraal staan”. Hij verdedigde in NZZ am Sonntag de recente verhoging van beloningen van topbankiers, na een eerdere verlaging: „Wij waren de enigen die de bonussen verlaagden. Hele teams liepen weg, met medeneming van kennis en klanten. Grote bedrijven gingen met die teams mee. UBS had dit niet lang overleefd.”