Toedracht chaos strandfeest onduidelijk

Een zwaargewond slachtoffer van de schietpartij van zaterdagavond op het strand van Hoek van Holland ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Twee andere bezoekers worden in het ziekenhuis behandeld aan lichtere schotwonden. Eén 19-jarige Rotterdammer kwam om het leven.

Tijdens een massaal bezocht dancefeest op het strand van Hoek van Holland braken zaterdagavond laat vechtpartijen uit, waarna een schietpartij plaatsvond. Voordat de rellen begonnen, hield de politie drie jongeren aan voor lichte vergrijpen. Tijdens en na de schietpartij verrichtten de inmiddels circa honderd aanwezige politieagenten geen arrestaties. „Dat was moeilijk”, aldus een woordvoerder van het OM, „omdat het erg donker was.” Ook nadat zich tientallen getuigen hadden gemeld, volgden geen arrestaties. Over de toedracht van het geweld kan het OM nog niets zeggen. Een woordvoerder noemt berichten dat alleen de politie zou hebben geschoten „zeer voorbarig”. „We hebben nog niet alle kogels gevonden.” De politie is tot en met woensdag bezig met sporenonderzoek.

Over de oorzaak van het geweld kan het OM nog niets zeggen. De organisator van het strandfeest Sunset Grooves, Tridee, had een vergunning voor 25.000 bezoekers. Nadat dit aantal was behaald, stonden er nog veel mensen buiten de hekken. Tridee meent dat een groep mensen speciaal naar zijn feest kwam om te vechten. Politie en ME stonden in de buurt van het strandfeest paraat, maar na aanwijzingen dat er hooligans op weg waren, heeft burgemeester Aboutaleb van Rotterdam een ‘voetbaleenheid’ ingeschakeld.

Hoek van Holland gaat Aboutaleb adviseren geen vergunningen meer af te geven voor strandfeesten. Kamerlid Cokun Çörüz (CDA) vindt dat de daders de schade moeten betalen.

Commentaar: pagina 7