'Situatie Afghanistan slechter'

De hoogste Amerikaanse militair, voorzitter van de chefs van staven admiraal Mike Mullen, zegt dat de situatie in Afghanistan ernstig is en verslechtert. Tegenover CNN verklaarde hij gisteren dat het land „heel kwetsbaar is voor een nieuwe machtsovername door de Talibaan en andere extremisten”.

Na de verkiezingen van afgelopen donderdag nemen in Afghanistan de beschuldigingen toe dat er fraude en intimidatie heeft plaatsgevonden. De voornaamste rivaal van president Karzai bij de presidentsverkiezingen, Abdullah Abdullah, zei zaterdag dat hij bewijs heeft dat er op grote schaal fraude is gepleegd door het kamp van Karzai. Hij zou meer dan honderd formele klachten hebben ingediend bij de officiële klachtencommissie.

Een woordvoerder van die commissie zei dit weekeinde dat er tientallen klachten onderzocht worden, maar dat er geen aanwijzingen zijn dat ze de uitslag direct zullen beïnvloeden.

De uitslagen zijn nog niet bekendgemaakt. De verwachting is dat morgen voorlopige uitslagen bekend worden gemaakt. Als geen van de kandidaten meer dan vijftig procent heeft, is een tweede ronde nodig.

Het geweld in Afghanistan blijft ondertussen levens van NAVO-militairen kosten. Twee soldaten uit Estland kwamen gisteren in de zuidelijke provincie Helmand om het leven door een bermbom. Een Amerikaanse militair sneuvelde bij een aanval van opstandelingen, in welk deel van het land dat gebeurde is niet bekendgemaakt. (Reuters, AP, AFP)