Relatie armoede en klimaat onderzocht

Grote conferenties zijn net het echte leven. Ook de ongelijkheid tussen landen wordt in en om de vergaderzalen zichtbaar. Neem nou klimaatconferenties. Landen die het meest getroffen worden door klimaatverandering, komen altijd met de kleinste delegaties. Terwijl de VS of de EU straks in Kopenhagen met vele tientallen onderhandelaars, woordvoerders, persvoorlichters en anderen vertegenwoordigd zijn,

Zambezi-rivier in Zimbabwe, die vaker dreigt te overstromen. (Foto AP)

Zambezi-rivier in Zimbabwe, die vaker dreigt te overstromen. (Foto AP)Zambezi-rivier in Zimbabwe, die vaker dreigt te overstromen. (Foto AP)

Grote conferenties zijn net het echte leven. Ook de ongelijkheid tussen landen wordt in en om de vergaderzalen zichtbaar. Neem nou klimaatconferenties. Landen die het meest getroffen worden door klimaatverandering, komen altijd met de kleinste delegaties. Terwijl de VS of de EU straks in Kopenhagen met vele tientallen onderhandelaars, woordvoerders, persvoorlichters en anderen vertegenwoordigd zijn, zullen Zambia of de Maldiven met niet meer dan een handje vol mensen aanwezig zijn.

Vaak verschillen die kleinere landen onderling ook nog eens van mening - al dan aangewakkerd door de rijke landen. Daardoor kunnen ze amper een vuist maken. Daaraan wil de Afrikaanse Unie vandaag iets doen. In Addis Abeba komen ze bijeen in een poging een gezamenlijk standpunt in te nemen over de doelstellingen van de conferentie in Kopenhagen.

Relatie tussen armoede en klimaat (klik voor vergroting)

Relatie tussen armoede en klimaat (klik voor vergroting)Relatie tussen armoede en klimaat (klik voor vergroting)

Een recent studie in opdracht van de Wereldbank, gepubliceerd in Environmental Research Letters, onderzoekt wie het meest getroffen zullen worden bij toenemende hittegolven, droogte of overstromingen. Op basis van een van de (gemiddelde) klimaatmodellen van het IPCC wordt de situatie die zich heeft voorgedaan tussen 1971 en 2000 vergeleken met mogelijke gebeurtenissen in 2071-2100.

Conclusie: arbeiders in de steden zullen het meest te lijden hebben van mislukte oogsten (en daardoor toenemende prijzen) door toenemende extreme weersomstandigheden. Heel verrassend is het niet, maar de rijke landen moeten ergens hun beleid op baseren als ze straks de klimaatfondsen moeten gaan vullen.

    • Paul Luttikhuis